След два часа и половина яростни дебати Народното събрание прие оставката на Стефан Янев и избра за министър на отбраната Драгомир Заков.

181 гласуваха за персоналната рокада в кабинета. Нито един депутат не натисна копчето "против".

"Възраждане" не участва в гласуването, а 33 парламентаристи от ДПС се въздържаха.

ГЕРБ подкрепи мнозинството, което единно гласува "за", но попита премиера защо са се огънали под ветото на БСП.

По-рано стана ясно, че социалистите категорично са отказали да подкрепят Тодор Тагарев за военен министър с аргумента, че той е "ястреб" и неприемлива кандидатура за тях. След среднощната му замяна с Драгомир Заков обаче социалистите чинно подкрепиха мнозинството.

Веднага след това досегашният ни ръководител на мисията в НАТО и дипломат от кариерата, Драгомир Заков, се закле на парламентарната трибуна като министър.

В биографичната справка, приложена към проекторешението, се посочва, че Драгомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. в София.

Магистър е по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) - 1994-1999 г. Средното си образование е завършил във Френската езикова гимназия в София. Има редица допълнителни специализации в различни международни програми: Програма за изследвания в областта на сигурността "Джордж Маршал" - Гармиш Партенкирхен (2009 г.); Курс на високо равнище по Обща политика за сигурност и отбрана (ОПСО) на ЕС в Европейския колеж по отбрана (2015-2016 г.); Курсове по въпроси на неразпространението и разоръжаването към Женевския център по политика за сигурност и Женевската дипломатическа академия (2012 г.).

Скрийншот: БНТ

Като наборен военнослужещ (2000-2001 г.) Заков е бил част от българския екип, осъществявал логистична координация на ешелоните на КФОР, преминаващи през територията на Република България. За участието си в логистичната подкрепа на операция "Джойнт Гардиън" e награден със сертификат - грамота от Въоръжените сили на САЩ.

Драгомир Заков е дипломат от кариерата с дългогодишен опит в дипломатическата служба, притежаващ богата експертиза по въпроси на политиката за сигурност. Заемал е ръководни длъжности в МВнР - началник на отдел в дирекция "ООН и сътрудничество за развитие" (2014-2016 г), и директор на дирекции "НАТО и регионална сигурност" (2016-2017) и "Политика за сигурност" - 2017 г. - до момента. Има личен дипломатически ранг "пълномощен министър".

От 2002 г. последователно е работил в структурата на МВнР в отделите "ОССЕ и регионална сигурност" и "Контрол на въоръженията и неразпространение", дирекция "НАТО и международна сигурност", както и в дирекцията "Политика за сигурност".

Снимка: БТА

В задгранични мисии е работил в Постоянната делегация на Република България към НАТО в Брюксел (2004-2008) и в Постоянната мисия на Република България към Службата на ООН и другите международни организации в Женева. По време на мандата си в Брюксел е бил заместник национален представител в Групата на високо равнище на НАТО по контрол на конвенционалните въоръжения - до доайен на Групата на служителите към Групата за ядрено планиране на НАТО. В рамките на мандата си в Женева е придобил опит като временно управляващ дипломатическата мисия в различни периоди. Бил е съпредседател на Комитета по Общия статут на Конвенцията на противопехотните мини и координатор на Източноевропейската регионална група към Конвенцията по конвенционалните оръжия. През декември 2016 г. Заков ръководи българската делегация за Срещата на министрите на държавите - участнички в ОССЕ, домакинствана в Хамбург от тогавашния германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Снимка: БТА

Драгомир Заков е назначен с указ на президента на Република България от 2019 г. за постоянен представител на Република България в Северноатлантическия съвет към Организацията на Северноатлантическия договор, който пост заема и към настоящия момент.

Владее английски и френски език, взел е успешно изпит на равнище "професионално владеене" на руски език към Езиковия център на ООН в Женева.