На заседание на Съвета на министрите на отбраната в Брюксел е обсъдено страните членки на ЕС съвместно да придобиват и да изграждат военни способности. Това обяви военният министър Драгомир Заков пред БНТ. Той ще настоява за преразглеждане и евентуални промени в българското законодателството, за да може страната ни да се включи активно в тези проекти.

"Одобрихме хъба за иновации на ЕС, който допълва хъбовете и другите инструменти по линия на НАТО. Обсъдихме съвместното придобиване и изграждане на способности. Знаете, че за Българската армия и България това е изключително важно, и в този контекст може би ще се наложи да преразгледаме и българското законодателство, защото би било неприятно, ако в ЕС тези инициативи се развиват, а пък нашето законодателство не еволюира в тази посока", заяви той.

Министърът добави, че може да се наложи да инициира промени в законите, ако се налага.

На срещата на военните министри е била обсъдена и допълнителна помощ за Украйна. 

"Украйна има нужда от много подкрепа, както от военна, хуманитарна, логистична. Държавите от ЕС поеха ангажимент да продължават да търсят възможности тази помощ да бъде осигурена, избягвайки дублиране с подобни инициативи извън ЕС", уточни военният министър, като вметна, че става въпрос за по-добра координация.

Относно решението България да ремонтира украинска военна техника, министърът каза по адрес на украинската страна, че "очакванията им са реалистични и имаме достатъчно възможност да им помогнем".

"Знаем какво точно иска Украйна - имаме способности, имаме възможност и Украйна ще има полза от това. Самите искания са реалистични. Това, което са видели, показва, че ние имаме достатъчно възможности да им помогнем", добави Заков и по повод посещението на украинската делегация преди седмица.

По повод противопоставянето на президента относно изпращането на военно-техническа помощ , министърът на отбраната каза, че "не е редно да влизаме в подобен диалог с институциите, особено публично". И отказа да влиза в подобна дискусия с Румен Радев. 

В рамките на заседанието на Съвета министрите на отбраната обсъдиха прилагането на Стратегическия компас на Европейския съюз с фокус върху повишаване на ефективността на мисиите и операциите по линия на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС и военните аспекти на руската агресия срещу Украйна, съобщи още БНТ.