БСП разкритикува раздадените бонуси и изхранването на армията. "Противопоставяме се на политиката - колкото по-голям гаф направиш, толкова повече пари ще получиш от държавния бюджет. За увеличаване на доходите на възрастните хора, за младите семейства - пари няма, за майките на деца с увреждания се дадоха приблизително 75 млн. лв., но на българската администрация са изплатени 118 млн. лв. като бонуси за "добре свършена работа" през годината". Това каза зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Драгомир Стойнев на пресконференция в централата на партията. Той заяви, че пари в държавата има и този, който казва, че не може да намери допълнителни пари, лъже. "В България се награждават тези, които не работят, правят издънки и ни карат да се срамуваме", категоричен бе Стойнев.

Той добави, че в получената от държавните институции информация, на въпроси от депутати от БСП, няколко ведомства правят впечатление.

"Министерство на правосъдието оценява двамата избягали затворници на приблизително 500 хил. лв. всеки, защото бонусите там са над 1 млн. лв. Агенцията по вписванията, която блокира държавата и станахме за смях пред Европа, дава 1 275 000 лв. бонуси. Министерство на околната среда и водите си е раздало над 2 275 000 лв. под формата на бонуси - защото въздухът е много чист и хората в Хасково пият вода без тежки метали", обяви Драгомир Стойнев. Той добави, че всички знаем, какво се случва на летище "София" и, че нашето е може би единственото в ЕС, където всеки може да влиза и излиза свободно, но там са раздадени 1 465 000 лв. допълнителни възнаграждения.

Зам.-председателят на ПГ на левицата коментира, че водещо в този списък е Министерство на финансите, където са раздадени почти 43 млн. лв., а след него е МТСП - 13 млн. лв. "Оставам настрана, че когато администрацията не си върши работата, правителството на ГЕРБ я увеличава. Знаете за прословутата идея за нова Агенция по пътна безопасност, при положение, че има необходимите структури. Но ето нагледно - как се работи в страната", добави Стойнев. Той попита- какво ще се случи в края на годината с прословутия излишък от над 2 млрд. лв., който няма да бъде разпределен през парламента, а МС ще решава на тъмно. "Отново определени субекти ще "намажат" за сметка на българските данъкоплатци", каза още Драгомир Стойнев.

Атанас Зафиров коментира от своя страна изхранването на армията. Той попита: Защо е нарушен два пъти законът?

"През изтеклата седмица гръмна поредният скандал, свързан с методите на ръководене на Министерството на отбраната и казуса с храненето на българските военнослужещи. Стана ясно, че през последните три години, българските военнослужещи са хранени без да има обявена обществена поръчка за услугата", това каза Атанас Зафиров, член на изпълнително бюро на НС на БСП. Той поясни, че тази сага започва през 2015 г., когато армията остава без доставчик на храна. След като тогавашният договор изтича, е обявена обществена поръчка с прогнозна стойност близо 26 млн. лв. без ДДС. Веднага след нейното обявяване и протичане, започва една дълга съдебна сага от обжалвания, която довежда до днешното положение", обясни Зафиров. Той заяви, че през последните три години министърът на отбраната два пъти е нарушил закона. "Първото нарушение е, че тъй като процедурата не е финализирана, няма процедура, по която да се доставя тази храна и затова се е минало към раздаване на пари на военнослужещите. Това е в нарушение на закона", категоричен бе той. Зафиров добави, че старият закон е давал такава възможност, но през 2016 г. е бил променен и начинът, по който се случва това сега, е абсолютно недопустим.

"Отговорността е на министъра на отбраната, който е имал решение на казуса", каза Зафиров. По думите му само месец след встъпването на министъра в длъжност, 3-членен състав на ВАС е дал решение, че тази процедура, по която се обжалва, може да бъде продължена. През месец април, 5-членен състав на ВАС дава окончателно становище, че тази поръчка трябва да бъде продължена. Оттогава досега министерство отказва да изпълни решението на съда и продължава да нарушава закона.

"Обясненията, които бяха дадени от министър Каракачанов, бяха крайно неубедителни. За пореден път той си позволи да говори за някакви "тарикати" в системата на отбраната, които искат да вземат някакви пари", заключи Зафиров. Той настоя министър Каракачанов да отговори - защо е нарушен два пъти законът, кои са тарикатите, които са се опитали да откраднат 31 млн. лв. от храненето в армията и кои са лобистите-депутати в Комисията по отбрана, за които е говорил.

Националният съвет на Българската социалистическа партия реши да свика заседание на 49-ия конгрес на БСП на 26 януари 2019 г. от 10,00 часа в Зала 3 на НДК. Заседанието ще протече при следния дневен ред:

1. България и Европа днес. Визия за утрешния ден. Задачите на БСП - политически доклад на председателя на НС на БСП. Ще докладва Корнелия Нинова.

2. Обсъждане и приемане на проекта "Визия за България" - Корнелия Нинова.

3. Отчет за дейността на членовете на Европейския парламент, избрани с листата на Коалиция за България, през мандат 2014-2019 г. - доклад на Сергей Станишев.

4. Приемане на предизборна платформа за участието на БСП в изборите за Европейски парламент през 2019 г. - доклад на Валери Жаблянов.