ДПС видя в мерките, предлагани от левицата, "волунтаризъм" и "политически егоизъм"; от БСП ги защитиха с примери от други европейски страни и настояха за приемането им в хода на дебата на второто четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2020 г.

Заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев припомни, че са изтекли едва 15 работни дни от обявяване на извънредното положение. "Абсолютно не е ясно колко дълго ще продължи, какви ще са отраженията върху приходната част. Това зависи от много други фактори, които също са неизвестни", посочи депутатът. "Ние смятаме, че на 15-ия ден от обявяването на извънредното положение е волунтаризъм да започнем с всички мерки, които бихме приложили", коментира Цонев. Той сравни дългия дебат в пленарната зала с "едно надпреварване" и "замерване с предложения".

Според Цонев не е обосновано, при положение, че не се знае колко време ще продължи кризата, да се хвърлят всички възможни мерки в първите 15 дни.

"Ние в момента гледаме не мерките за подобряване благосъстоянието на хората въобще, гледаме мерките по отношение на конкретно засегнатите от кризата", отбеляза депутатът. Той заключи, че мерките трябва да са обосновани не на прогнозните стойности, а на реалните факти за засегнатите сектори. "Иначе има голяма опасност при един такъв подход, който предлагат от левицата, в рамките на два месеца да сме в невъзможност да правим каквото и да е", коментира Цонев. Той отбеляза, че мерките трябва да бъдат насочени към съхраняване на потенциала за растеж на българската икономика.

"Ако искаме да използваме максимално ефективно минималните възможности, които имаме като държава, дори да вземем още кредити, ние наистина трябва да насочим усилията си към най-засегнатите сектори и към съхраняване на потенциала за растеж", посочи Цонев. Той отбеляза, че от ДПС ще подкрепят тези мерки, и подчерта, че от парламентарната група са избрали да не печелят дивиденти пред избирателите, говорейки неща, в които не са убедени. Цонев обобщи, че са избрали в този момент институциите да са стабилни и да демонстрират сговор пред обществото.

Надя Клисурска от БСП отговори с примери от Германия, Румъния, Гърция, Северна Македония. Тя посочи, че в Гърция всеки работещ в предприятие, което е затворено заради кризата, получава 800 евро, в Северна Македония също работещите получават по една минимална работна заплата. "Ще покажем, че сме адекватни, когато вземем своевременно мерки", каза Клисурска.

Колегата й Филип Попов посочи, че това, което правят от ДПС, не е сговор. "Това е най-стабилната бизнес структура, която се нарича съучастие. Ние не искаме да бъдем част от него", каза той.

Цонев отговори, като аргументира защо смята, че нещата, които предлагат от БСП, са "политически егоизъм". Защото, г-н Попов, за разлика от вас, аз два пъти съм участвал в управление с вашата партия и ви познавам много добре как се държите, когато сте в опозиция, и как това няма нищо общо, когато сте в управлението. БСП да не ни учи нас, от ДПС, ние имаме памет, каза Цонев.

Той изрази мнението си, че предвид дебата в пленарната зала, впечатлението, което биха имали българските граждани, е, че в първите 15 дни от кризата българските политическите партии са издигнали в култ не защитата на хората, а политическия егоизъм.