ДПС реши да свика 10-та Национална отчетно-изборна конференция на 26 април 2020 г. - датата, на която се отбелязва и 30-годишнината от съдебната регистрация на Движението за права и свободи. Това обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на Централния съвет на партията, цитиран от БТА.

Националната конференция ще приеме промени и в програмата, и в устава на ДПС, информира той. Срокът за предложения е 19 април 2020 г. Карадайъ обяви, че Централния съвет е упълномощил Централното оперативно бюро за организацията и провеждането на 10-та национална конференция. Тогава ще бъде избрано ново ръководство и нов председател на ДПС. На въпрос очаква ли конкуренция, Карадайъ отговори, че това е съвсем нормално. По думите му всеки член на ДПС е равноправен - да избира и да бъде избиран.

Карадайъ посочи, че е направен много задълбочен и конструктивен анализ на провелите се местни избори по време на заседанието на Централния съвет на партията. Той изтъкна, че движението е увеличило представянето си в местната власт. От 37 кметове вече има 47, което представлявало над 25 на сто увеличение.

По отношение на избраните 916 общински съветници от общо 5122, Карадайъ посочи, че те представляват 18 процента от общия брой съветници в страната. 687 са избраните от ДПС кметове на кметства от общ брой 1968, което е над 35 процента от кметове на кметства, посочи той.

"ДПС на последните парламентарните избори имаше около 315 хиляди гласа, на европейските избори - около 320 хиляди гласа, за общински съветници на местните избори 2019 г. ДПС има около 310 хиляди гласа, което дава повод и основание да твърдим, че няма друга политическа партия, която и на парламентарни избори, и на избори за членове на Европейския парламент, и на местни избори да има еднакъв изборен резултат в партийния вот", каза той.

Карадайъ посочи, че има още една оценка в анализа на Централния съвет на партията, а именно, че има отстъпление от демокрацията относно начините и методите в правенето на изборите в различните населени места.

Централният съвет на ДПС е приел и две декларации. По думите на Карадаъй в първата ДПС призовава всички свободни граждани заедно да се преборят с арогантността и цинизма в управлението, с омразата и разделението, за да се гарантира демократичното, евроатлантическо развитие на нашата страна. Във втората приета декларация се апелира за конструктивен и надпартиен диалог за гарантиране на нула процента толерантност към насилието над жени и деца, обясни лидерът на ДПС.