Централният съвет на ДПС се събира днес. Очаква се след него от движението да оповестят какви политически действия ще предприемат, след като вицепремиерът Валери Симеонов не подаде оставка.

Ръководството ще даде брифинг за медиите в 14 часа, съобщиха от пресцентъра на партията.

Преди два дни, от трибуната на Народното събрание, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска ултимативно Симеонов да се оттегли от поста, в противен случай щели да предприемат действия, за да "защитят демокрацията и държавността".

Вчера пък от партията ДПС заявиха, че страната тъне в хаос и се официализира езикът на омразата, като огромният принос за това е на "Обединени патриоти" и Симеонов.

"Това са отровните пластмаси в българската политика, тровят обществото и това се пренася надолу сред хората", каза депутатът Хамид Хамид.

Той коментира, че има най-различни способи една демократична опозиция да покаже своята позиция и намекна, че ДПС може да саботира работата на парламента:

"През последните няколко седмици да сте забелязали, че от ДПС зависи кворумът в Народното събрание? ДПС има своите политически партньори в ЕС, има своите премиери от АЛДЕ, своите евродепутати. АЛДЕ управлява заедно с ЕНП, АЛДЕ осигурява мнозинството в Европейския парламент".

Междувременно вчера, по предложение на премиера Бойко Борисов, правителството реши да освободи Симеоно като председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерски съвет. Председателството поема друг вицепремиер - Томислав Дончев. Мотиви не бяха посочени, но решението се взема в разгара на скандала с протестите на майките на деца с увреждания, които настояват за оставката на Симеонов, получавайки подкрепа и от БСП, и от ДПС.

По неофициална информация на "24 часа" вчера на обяд в известен столичен ресторант, по покана на лидера на "Атака" Волен Сидеров, със Симеонов и Красимир Каракачанов са се разбрали да се помирят, за да се яват заедно на евроизборите. При лошо представяне там, правителството може да падне, както се случи с кабинета "Орешарски" преди няколко години.