ДПС протестира в декларация от парламентарната трибуна заради вандалски акт с поругани мюсюлмански гробове в Добрич в Деня на Съединението. "Този акт е ярко доказателство за криза на държавността", заяви д-р Хасан Адемов.

Той упрекна управляващите и намекна, че преглъщат крайни прояви на националистите, в това число техните коалиционни партньори от Обединени патриоти. ГЕРБ мълчат, както мълчаха, когато бяха блъскани, влачени възрастни хора на границата по изборите. Както мълчаха, когато се сипеха заплахи, че ще ни стъпчат, когато ни гонят от родните ни домове, когато ни отричат правото да бъдем част от нацията, както мълчаха когато се приемаха решения за смяната на имената на местности",упрекна управляващата партия депутатът от ДПС.

"Не, те не просто мълчат, те дадоха власт именно на тези сили, без да си дават сметка за сериозните последствия", визира той отново ОП. "Мълчанието им не е само плод на къса памет, а недържавническо и рушащо демократичността. Дълг към всички демократични партии е да запазим мира и да осмислим девиза "Съединението прави силата" по начин който да гарантира демокрацията в страната", апелира Адемов.

"Призоваваме всички институции да осъдят вандалския акт, а компетентните органи незабавно да предприемат всички действия за разкриване на извършителите. Когато говорим за тях, да знаем, че става въпрос за провокатори", намекна Хасан Адемов, като изтъкна колко е важно да се съхрани етническият модел в страната, за който има заслуги основателят на ДПС Ахмед Доган.

"Днес всички загрижени за демокрацията и мира в страната и региона трябва да кажем твърдо и категорично "не" на всяка проява на подобни позорни актове на вандализъм, на всяка форма на омраза и ксенофобия, на разделението и противопоставянето. Днес всички демократични сили трябва да кажем твърдо и категорично "да" на правата и свободите на гражданите, на толерантността, на общочовешките и европейските ценности, на демокрацията и мира", заяви Хасан Адемов. По думите му парламентът трябва ясно да си даде сметка за належащи законови решения.

Когато управляващите са заети само и единствено с това как да запазят властта, държавността ерозира, демокрацията е в криза, правата и свободите на гражданите са под заплаха, ценностната система е компрометирана, всички ние сме превърнати в заложници на битките в управляващата коалиция или по-скоро в управляващата партия, отбеляза Хасан Адемов.

Дълг на всички демократични партии днес е да запазим мира и да защитим демокрацията, да осмислим девиза "Съединението прави силата" по начин, който да гарантира мира и демокрацията в страната, европейското ни бъдеще и просперитет, каза още той.