„Преди около 7-8 месеца в ЕК имаше една позиция относно антисемитизма, ксенофобията и езика омразата. Изискваше се и правителствата членки на ЕС да приведат законодателствата си в тази рамка. Какво направи България - едно положително действие и назначи за координатор зам.-министър Георг Георгиев, който е и младежки председател на ГЕРБ, не сме чули позиция на външния и вътрешния министър, който връща три мои въпроса, свързани с антисемитски действия, както и позицията на премиера“, заяви депутатът Джейхан Ибрямов, цитиран от "Фокус".

По думите му за него причината за това като цяло може би не е в ГЕРБ, защото външният министър Екатерина Захариева е изразила своето съжаление за  погрома на еврейските гробища пред еврейския посланик.

„Видяхме ясната позиция на Цветан Цветанов за честванията на Холокоста. И тук си задаваме големия въпрос къде е основната причина. Тя е до ГЕРБ – участието на крайните националисти във властта. Младежко ВМРО е съорганизатор на т.нар. Луков марш, подкрепян от Красимир Каракачанов. Валери Симеонов, вицепремиерът, вместо да заглушава шума в Слънчев бряг, не видя с очите си разпространението на фашистки значки, запалки и други с образа на Хитлер, а Волен Сидеров е първият и единственият българин, който написа и издаде в България антисемитска книга „Бумерангът на злото“, допълни депутатът от ДПС.

По думите му ръцете на Георг Георгиев са завързани и не може да взема решения, защото "другите решават".

"Отправяме молба – виждаме, че крайните националисти освен антисемитски действия и ксенофобски изявления, предявяват и териториални претенции към наши съседи като Македония и Гърция с техни участия и изяви по телевизията. Г-н Бойко Борисов полага неимоверни усилия за намирането на диалог между тези държави. Подкрепяме неговите действия за намирането на правилния път за решаването на проблема между ЕС и Турция, но в същото време виждаме как действията на националистите погазват законите и отхвърлят, вчера станахте свидетели, Закона за българското гражданство. Подкрепяме действията на Борисов, но се опасявам, че те ще се увенчаят с неуспех, защото са минирани от националистите“, каза още Ибрямов.

Колегата му Хайри Садъков изтъкна, че само след няколко дни предстои Луков марш - "националсоциалистическа акция, която от години продължава".

"Искрено се надявам, има зададен въпрос към вътрешния министър по адрес на това мероприятие, да бъде отговорено имаме ли ясна позиция по тези въпроси за действията на крайните националисти или не“, добави той.

Патриотите: Лъжи и спекулации

"За пореден път от ВМРО заявяваме – нямаме нищо общо с организирането на шествия, които са насочени към расова омраза, антисемитизъм и ред подобни неща. ДПС могат да си говорят каквото си искат, но това не отговаря на истината", отвърна пред журналисти депутатът от "Обединени патриоти” и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.

„По повод поредните спекулации от страна на антибългарската партия ДПС, ВМРО може да заявим с чиста съвест, че никога не е участвало в различни мероприятия, свързани с омраза и антисемитизъм, в които те ни обвиняват. Единствената партия, която насажда вече почти 3 десетилетия омраза в България, това е ДПС”, категоричен бе той.

По думите му ВМРО дори участвала пряко в спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

„За разлика от тези, които днес твърдят, че са пазители на правата и свободите на хората, нашата организация има историческа памет и ние знаем за какво става въпрос. Тези спекулации, че ВМРО има нещо общо с антисемитски шествия или шествия на омразата, просто са измислица и лъжа. ДПС прекалява със своите лъжи и спекулации”, ядоса се Ангелов.