ДПС сериозно обсъжда идеята преизчисляването на пенсиите вместо от 1 юли да бъде от 1 април. Така ще може всички пенсионери да получат пари, които да покрият увеличените цени на енергоносителите от началото на тази година. Това каза в кулоарите на парламента председателят на социалната комисия Хасан Адемов /ДПС/.

Според него важната тема е дали в социалния пакет, който предвижда правителството, ще има мерки за подпомагане на пенсионерите. Само промяната в наредбата за енергийно подпомагане няма да реши всички проблеми, свързани с очаквания ценови шок от по-скъпите енергоносители, посочи председателят на социалната комисия.

Вчера на среща при премиера със синдикатите бяха постигнати договорености за тавана на пенсиите и по-висок - с 400 лв., максимален осигурителен доход /от 2600 лв. сега на 3000 лв. догодина/.

Адемов обаче не е съгласен да се предлагат решения без участието на работодателите и най-вече на социалния министър. Това е пренебрежение към усилията на институцията МТСП, смята председателят на социалната комисия. Процедурите в България не предполагат такива срещи, макар и в кабинета на министър-председателя, в тях да не участва основният играч в тази история, наречен министър на труда и социалната политика, разясни той.

Според него въпросът с тавана на пенсиите не трябва да се изнася пред скоби, преди да са ясни другите параметри, преди да е ясно по какъв начин ще се преизчисляват пенсиите за следващата година /ако има разлика от записаното досега/.

На тези, които са си отложили пенсионирането на база законови текстове, казваме, че политически аргументи надделяват над експертните, коментира Хасан Адемов. По думите му, аргументите, че преди 1997 г. не е имало регистър на осигурените лица, формулата е била в един или друг вид и тя трябва да се промени, са били релевантни и към 2015 г. Сега какво се оказва, че тези, които са се осигурявали върху реални доходи на база на действащо законодателство, ще бъдат излъгани, обобщи той.

Идеята за увеличаване на максималния осигурителен доход съществува от 10 години, не разбирам защо не се повдига въпросът за отпадането му изобщо, ако искат хората да се осигуряват върху реалните си доходи, отговори на въпрос председателят на социалната комисия. И уточни, че на семинар днес и утре ДПС ще обсъди и този въпрос, но на този етап в партията нямат позиция.

Ние по принцип подкрепяме идеята да има предвидимост в данъчно-осигурителното законодателство. Когато искаш да променяш данъци и осигуровки - заявяваш го в предизборна кампания, излизаш с тази програма, търсиш доверието на гражданите и я реализираш, посочи Адемов. В противен случай по всяко време да се търсят промени в данъчно-осигурителната система за мен е несериозно, допълни той.