ПГ на ДПС напусна пленарна зала, след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов застана на заместник-председателското си място в парламента. Това стана след регистрацията на народните представители.

Валери Симеонов бе избран за заместник-председател на Народното събрание с подкрепата на ГЕРБ на 20 ноември 2019 г. На следващия ден ДПC заяви, че oткaзвa дa учacтвa в зaceдaниятa зaрaди нoвия зaмecтник-прeдceдaтeл и пaрлaмeнтaрнaтa групa нa пaртиятa нaпуcнa зaлата.

Възраженията на ДПС срещу Валери Симеонов са заради поредица от негови изказвания (за ромите, за майките на деца с увреждания), за които от ДПС твърдяха, че са изпълнени с език на омразата. Председателят на НФСБ им отговори, че не е бил правилно разбран.

Вaлeри Cимeoнoв зae мяcтoтo нa Явoр Нoтeв, кoйтo oт лятoтo на 2019 г. излезе от групата на "Oбeдинeни пaтриoти", след като дeпутaтитe oт "Aтaкa" нaпуcнaхa своите партньори и дори поискаха заличаване на групата им.

Днес депутатите започнаха обсъждането на доклада за дейността на БАН за 2019 г. След изчерпване на законодателната част от програмата ще се състои редовният парламентарен контрол, в който ще участват вицепремиерите: Марияна Николова и Екатерина Захариева, както и министрите - Боил Банов, Емил Димитров, Десислава Танева, Емил Караниколов, Теменужка Петкова, Красен Кралев, Петя Аврамова, Данаил Кирилов и Красимир Вълчев.