ДПС предлага връщане на старото положение за шума на открито с цел да бъде спасен рестораньорският бизнес. Депутатите от движението са внесли днес в Народното събрание промени в закона за защита от шума в околната среда, съобщи пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на партията Хамид Хамид, цитиран от БТА.

В стария режим часовете, в които се забраняваше силна музика и шумове на открито, бяха от 23.00 до 7.00 ч. сутринта, което ДПС предлага да се възстанови. Според действащата разпоредба забраната е до 8.00 часа.

"Проектът връща също правомощията на общините да контролират шума на открито, обясни Хамид. Променя се режимът и отговорността кой да контролира и кой да прави проверките, подчерта той. В последните поправки в закона МВР стана единствената институция, която следи за спазването на правилата.

По думите на Хамид, целта на исканите промени е да се преустанови пълното унищожаване на голяма част от българския дребен и среден бизнес и по-специално ресторантьорския по българското Черноморие. С промените се отменят текстовете, които нанесоха тези щети, допълни Хамид.

Депутатът се позова на данни на асоциацията на ресторантьорите, според които спадът това лято е над 40 на сто.

Последните промени, гласувани преди лятната ваканция от НС, са довели до унищожаване на този бизнес и до голям отлив от българските курорти, подчерта зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Някой целеше да вкара туристите по хотелите и те да не излизат навън, не желаем българският туризъм да се превръща в пенсионерски и българските курорти да се превръщат в старчески домове, декларира още Хамид Хамид.

Искаме модерни курорти, които да бъдат посещавани от повече млади хора от цяла Европа, допълни депутатът.

На въпрос дали ДПС очаква подкрепа от ГЕРБ, Хамид заяви, че който иска да подкрепя българския бизнес, ще подкрепи законопроекта.

"Всички видяха и тези, които посетиха Черноморието, и от репортажите видяха празни заведения, а десетки заведения въобще на отвориха", допълни още Хамид.