"Дали трябва българското правителство да подаде оставка, и докога ще стои? Докато има смисъл, полза и може да свърши нещо полезно, докато не се е скъсала връзката с гражданите. Ако тази връзка се е скъсала, няма нужда да ми викате "Оставка" - това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на дебатите по вота на недоверие в парламента за провал в политиката срещу корупцията, внесен от БСП.

Той цитира Аристотел и отбеляза, че най-важно не е да спечелиш войната, а да организираш мира. И бе категоричен:

"Рестарт на държавата означава временна сърдечна недостатъчност на българското общество".

"Българското общество и държава трябва да събере сили, да приключи с това хронично заболяване, каквото и да коства. Корупцията не се бори с думи, не се бори с хайки. Тя се бори с институции и закони. Уважаеми дами и господа народни представители, какво не ни достига при условие, че и институциите, и законите са ни взети от практиката на най-развитите държави. Някои от текстовете са буквално копирани. Какво не ни стига? Няма да влизаме в режим на колективна психотерапия. Къде е това мнозинство тук, което ще има воля и сила да използва институциите и законите, има ли такова мнозинство? Не говоря за ляво, дясно, либерално, консервативно. Корупция в България има от 10, от 20, от, 30, от 40, от 60, от 100 години", допълни Дончев.

По думите му дори съставът на Народното събрание да бъде подменен с 10-20 % нови депутати, това не би помогнало за по-ефективна борба с корупцията в България.

"Корупцията е хронично заболяване на българската държава. Големият проблем е, че сме се научили да живеем с нея. Научили сме се да сме живи и нея да я има, което е проблем. Българската държава трябва да събере сили и да приключи с това хронично заболяване, каквото и да му коства. Само че корупцията не се бори с думи, хайки и потери. Тя се бори с институции и закони", каза Дончев.

По думите му за борбата с корупцията не ни достига това, че в парламента няма мнозинство, което да има воля и сила да използва именно тези институции и закони по най-добрия начин.

Дебатите по вота продължиха два часа и половина - от 9 до 11,30 часа. И тъй като по правилник гласуването може да се проведе не по-рано от 24 часа след края на разискванията - то беше насрочено за утре в 11,30 часа.