Дали общините да имат право да слагат надбавка върху плоския данък от 10% върху доходите и така да се финансират. Този дебат предлага да се проведе след местните избори вицепремиерът Томислав Дончев.

"Ако общината има нужда от пари за детски градини, може да определи надбавка върху данъка и ще събере пари. Или обратното - общинският съвет може да реши данъкът да стои на базисната стойност, за да е атрактивна общината за нови инвеститори. Според мен е хубаво да има рестарт на тази тема след местните избори и да се проведе тази дискусия. Категорично трябва да увеличим приходната база на общините и да дадем на местната власт инструменти да развиват общините", заяви Дончев в интервю за "24 часа".

Правителството вече веднъж предложи такъв данъчен механизъм, но той бе отхвърлен от парламента преди 2 години.Тогава бе предложено Общинските съвети да имат право да гласуват допълнителен данък до 2% върху доходите на хората. Дори от МФ бяха съгласни да допълнят с още 1% от централния бюджет, ако местната власт приеме такова решение.

Сега това предложение идва точно преди местните избори и едва ли някоя партия ще поеме риска да предложи повишение на данъците в която и да е община. Местната власт смята, че тази стъпка е прехвърляне на отговорност от държавата към общинските съвети.

"По принцип всяка възможност за увеличаване приходите на общините е добре дошла. Данъци лесно се свалят, но по-трудно се вдигат, затова всяка идея в тази посока трябва да бъде подложена на широк обществен дебат с активно участие на хората в общините", коментира кметът на Бургас Димитър Николов, който е и зам.председател на ГЕРБ.

Категорично против жителите на общините да бъдат товарени с допълнителни данъци се обяви обаче кметът на Кърджали Хасан Азис, който пък е и зам.председател на ДПС. Според него имало две посоки за по-големи приходи на общините. Първата е държавата да им преотстъпва част от събрания данък. Втората, събираните данъци да бъдат споделени - ако държавата събира 20 процента, 5 на сто за бъдат да местната власт. Хасан Азис допуска и вариант, при който част от събирания ДДС да постъпва в общините.

 От КНСБ вече направиха официално предложение за преразглеждане на цялостната данъчна политика на държавата. Според тях ножицата между бедни и богати се е разширила прекалено много и е нужна съществена промяна.

От БСП и ДПС пък настояват за намаление на ДДС за стоки от първа необходимост.

Засега правителството е твърдо, че няма да има промяна на данъците