Три са възможностите в настоящия момент: правителството остава, подава оставка или в рамките на този мандат се формира друг кабинет. Няма как да заместя Бойко Борисов на министърпредседателския пост. Не бих искал да приличам на премиера Орешарски. Нормално е лидерът на спечелилата изборите партия да сформира правителството. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV.


Върху кой вариант ще се спрат в ГЕРБ ще стане ясно след няколко дни, защото е "хубаво" първо да мине Европейският съвет.

"Трудно е решението да се намери баланс между гражданския мир и да не вкарваме страната в политически хаос", смята Дончев, но също така е категоричен, че трябва да се "слуша площадът", не провокаторите и агитките, а тези, които протестират истински, водени от "гнева и разочарованието".

"Това е тема, която ще съществува и при този и при следващият и при по-следващият кабинет", смята Дончев, според когото в основата на протеста е изгубеното чувство за справедливост.

"Иронията е, че (ГЕРБ) имаме интерес от бързи избори веднага, но държавният интерес е друг", заяви вицепремиерът и добави, че му е "неприятно да го виждат в ролята на някой, който се е вкопчил в стола си и във властта".

Дончев каза още, че според него и трите обсъждани варианти за бъдещето на правителството са лоши.

Вицепремиерът коментира и някои от енергийните проекти в нашата страна. "Имаше съобщение от САЩ по отношение на "Турски поток". То не е много ясно, защото турски поток е в Турция. Тръбата, която се строи в България, е разширение на местната газопреносна мрежа. Това не е руска инвестиция, а на "Булгартрансгаз", каза той.

Дончев заяви, че премиерът не е обсъждал на срещата си с посланика на САЩ Херо Мустафа този газов проект.

"Очаква се по-късно тази вечер това решение, което ще бъде взето във Вашингтон, да бъде оповестено и да имаме повече конкретика от информацията, с която разполагаме. Ясно е това - ще има санкции за компаниите, които участват в строителството на "Турски поток", разкри Дончев. - Това е възможно да се отнася до нас, възможно е и да не се отнася."