Правителството не бива да се съобразява срещу кого се изправя, а да си гледа работата, да следва законите и да отстоява интереса на гражданите. Всякакви други емоционални или политически аргументи като "този е много специален и не трябва да го пипате" - не важат. Това заяви в предаването "Тази събота" по bTV вицепремиерът Томислав Дончев по повод публикуваните от бизнесмена Васил Божков текстови съобщения с "Vladi Goranov".

Границата е много тънка. Един министър като политическа фигура една от функциите му е да упражнява граждански контрол върху работата на институциите и да ги кара да работят по-добре, коментира още Томислав Дончев. По думите му много често се говори, че трябва да има добър диалог между бизнеса и правителството. Тук границата между подобряването на работата на институциите и лобизма е много тънка, посочи вицепремиерът.

"Министър Горанов заяви, че няма притеснения и нищо нередно не е правил. Не мисля, че е слагал "политически чадър" върху някого", отбеляза Томислав Дончев.

"Не съм чул премиерът да си търси нов министър на финансите. Финансовият ни министър се казва Владислав Горанов", категоричен беше той.

По повод противоречията между финансовият министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов за това да се намалили ДДС за ресторантите с върху Дончев отбеляза: "Много често имаме спорове вътре в кабинета. Аз също бях против за намаляването на ДДС".

Диференцираната ставка не е добро решение по дълъг списък с причини, каза Дончев. По думите му тя дава шанс за повече злоупотреби, трудно се администрира и не води до намаляване на цената за крайния потребител, но би могла да се използва като помощ за бизнеса.

"Опитът в други държави показва, че ако този данък се намали от 20% на 10%, разликата не се появява веднага на етикета с цената. Аргументът на премиера, както и на самите представители на бизнеса, е в посока изсветляване на бизнеса", каза още Дончев.

За идеята за създаване на държавни бензиностанции Томислав Дончев отбеляза, че не е добре разбрана. "Не знам какви асоциации поражда това в очите на гражданите, може би си представят едни бензиностанции като от преди 25-30 години, където едни хора с гащеризони наливат гориво от архаични колонки", каза Дончев.

Според него в контекста на предложението най-важната тема е за данъчните складове и възможността на държавата да влезе мощно в този пазар и то не с цел да притиска някого, а за да гарантира повече конкуренция.

Разчитаме това да доведе до повече шансове за нови малки и големи играчи на пазара, отбеляза Дончев и заяви, че няма втори план на идеята.