Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще назначи Мик Мълвейни за изпълняващ длъжността началник на своята канцелария.

Мълвейни сега е ръководител на Службата за управление и бюджет към Белия дом. Ултраконсерватор, той е бивш конгресмен републиканец от щата Южна Каролина.

"Щастлив съм да съобщя, че Мик Мълвейни, директорът на Белия дом за бюджета, ще бъде назначен за временен началник на канцеларията на Белия дом, за да замени генерал Джон Кели, който се отличи, служейки на нашата страна", написа Тръмп в Туитър. Президентът на САЩ даде да се разбере, че очаква с нетърпение да работи с Мълвейни, "който ще заеме новия си пост, докато ние продължаваме да правим Америка отново велика".

Джон Кели ще се оттегли като началник на моята канцелария в края на годината, припомни Тръмп. Президентът на САЩ нарече генерала от резерва "Голям патриот" и му благодари лично за неговата служба. 

Назначението слага край на продължилите повече от седмица спекулации кой ще замени Джон Кели като началник на канцеларията на Тръмп - един от най-важните постове в администрацията. Търсенето, както изглежда, е било трудно. Постът по традиция е престижен, но надали е имало много кандидати, на фона на силното напрежение в Белия дом.

Преди да стане началник на канцеларията на президента на САЩ през юли миналата година, генералът от резерва бе министър на вътрешната сигурност.

Нещо рядко срещано, Тръмп обяви оттеглянето на Кели, преди да е намерил негов заместник. Отношенията между двамата се влошиха през последните месеци, като според репортера ветеран от в. "Вашингтон пост" Боб Удурърд Кели нарекъл Тръмп "идиот" - нещо, което генералът от резерва отрече. 

 

Десетки министри и съветници напуснаха администрацията на Тръмп. Кели е вторият човек на висок пост, който си тръгва след междинните избори за Конгрес на 6 ноември - миналия месец министърът на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс подаде оставка по настояване на президента.

Началникът на канцеларията е ключов пост в Белия дом. Той на практика е "дясната ръка" на президента и координатор на работата на администрацията.