Имената бяха публикувани миналата седмица от Уикилийкс, който извади доклад на американското посолство, когато посланик бе Джеймс Пардю. Почти всички лица от дипломатическите грами са били лишени от достъп.

Конституционният съдия Георги Петканов е бил посъветван да не кандидатства, защото няма да получи виза, още докато беше министър в правителството на Симеон Сакскобургготски, пише в. "24 часа".
Не е ясно какъв е бил проблемът му с американците.

Зам.-шефът на ДАНС Иван Драшков пък получил виза само за официални пътувания. Драшков уточнява пред изданието, че няма никакви проблеми с американците и всекидневно контактува с тях. По думите му, точно по време на посланик Пардю е пътувал 2 пъти в годината до САЩ за срещи с ЦРУ.

Визи са отказани на Слави Бинев (евродепутат), Алексей Петров, Николай Банев, Христо Ковачки, Димитър Джамов, Румен Гайтански, Пламен Тимев, Васил Божков, Валентин Златев, Петър Манджуков, Добромир Гущеров, Гриша Ганчев и др.

"Няма да коментирам статии и прастари събития, в отразяването на които има фактологически грешки. Аз не съм искал виза, но мой изпълнителен директор наскоро искаше и му бе отказано, защото бил работел в моята компания", коментира пред вестника бившият депутат от БСП и основател на бившата бизнесимперия "Орел" Добромир Гущеров.

"Повече от 7-8 години имаме отказ от американското посолство. Официално той (Джеймс Пардю - б.р.) се обоснова така - Банев и неговата фамилия няма да ги пуснем, защото, видите ли, те ще заминат да мият чинии", коментира Николай Банев. Той добавя, че когато се интересувал, му е споделяно, че "едва ли не имат достатъчно сведения за връзки с организираната престъпност и корупцията".

Президентът на "Лукойл България" Валентин Златев обаче никога не е имал проблеми с виза за САЩ и многократно е пътувал безпрепятствано до тази държава, заявиха от компанията.

Американската виза на бившия вътрешен министър Румен Петков е анулирана по член 212 (а)(2) от Закона за имиграцията и националността на САЩ по подозрения за наркотрафик, стана ясно в края на февруари, след като от американското посолство дадоха обяснение по кой член е отнета визата му.