Тази констатация е записана в проекта на 12-ия пореден мониторингов доклад за страната ни, който ще бъде одобрен и публикуван по обед на 22 януари, съобщи БНР.

Европейската комисия оставя в сила наблюдението над България за неопределено време.

Резултатите срещу престъпността и корупцията са недостатъчни, проектът БОРКОР е неуспех, а новият Висш съдебен съвет не е независим орган с достътъчно потенциал да осъществи нужните реформи, смята Европейската комисия. 

Назначението „Пеевски” е оценено като "тежко наследство върху доверието на българското общество и чуждите партньори”, което властите трябва да положат сериозни усилия, за да преодолеят.

В доклада се критикува и Комисията за конфликт на интереси, и неотдавнашните непрозрачни номинации за конституционни съдии.

Описани са полицейските операции, кръстени на имена на магистрати при предишния вътрешен министър и е споменато, че те са били спрени от настоящия.

Като положителни стъпки са отчетени отслабването на натиска на изпълнителната власт над съдебната, управленските действия на главния прокурор, спирането на спорните дарения за МВР, както и някои първи стъпки на ВСС за намаляване на натовареността на магистратите.
 
Скандалите с подслушванията и бюлетините от Костинброд са бегло споменати в доклада.

Политическата несигурност в България не помага за изграждане на консенсус, смяната на три правителства и събитията в страната за изминалите 18 месеца показват силната обществена воля за реформи", е оценката на Еврокомисията. 

Отправят се 16 препоръки към България - почти буквално повтарящи тези от миналия доклад.

Някои от препоръките:


- обновяване на антикорупционната стратегия
- опростяване на процедурите по обществените поръчки
- нов преглед на процедурите за установяване на конфликт на интереси
- обективни назначения в съдебната система
- ясна процедура на реакция на ВСС при политическа намеса в съдебната система

В проекта е записано, че следващият доклад за страната ни, както и за Румъния, с която вече не сме разделени, ще е след година – точният момент на публикуването им ще бъде определен от следващата Европейска комисия.
Преди този доклад ЕК разреди оценката си за България - на година и половина.