Той поиска подробен доклад за състоянието на всички обекти, стопанисвани от "Екоинженеринг-РМ". Срокът, който е поставил министърът е 3 седмици съобщиха от министерството на икономиката.

Докладът ще съдържа и резултатите от извършвания от дружеството мониторинг на повърхностни и подземни води в районите на бившите уранови мини.

Скандал със завишено количество на уран в питейна вода избухна неотдавна. Радиоактивното вещество бе открито във водоизточници в близост до затворени уранови мини край Хасково, Пазарджик и Велинград. Това създаде напрежение в обществото и дори президентът Румен Радев го нарече ПостЧернобилски синдром.

На състоялата се среща днес с ръководството на "Екоинженеринг-РМ" ЕООД са били набелязани мерки за оценка на състоянието на съоръженията и повишаване ефективността на мониторинга на закритите уранови мини в България.

Превантивните мерки са в съответствие с взетото решение от Консултативния съвет за ликвидиране на последствията от добива и преработката на уранова суровина към Министерство на икономиката, взето на заседание от 21 април.

Приоритет в дейността на министерството и на "Екоинженеринг-РМ" ЕООД ще бъде чрез засилен контрол да се осигури и гарантира безопасната експлоатация на съоръженията и недопускане на риск от радиоактивно замърсяване на почвата и водите.

"Екоинженеринг-РМ" ЕООД е дружество от системата на Министерство на икономиката с предмет на дейност изготвяне, възлагане и изпълнение на проекти и програми за техническа и биологическа рекултивация и мониторинг на радиоактивно замърсени обекти и очистване на замърсени води.

По-рано днес Караниколов разпореди и проверка на язовирите в страната. Приоритет при контрола ще бъдат язовири, за които вече са давани предписания.

Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на околната среда и водите Нено Димов пък възложиха проверка на състоянието на дюните на Южен и Централен плаж в Слънчев бряг след сигнал за унищожаването им.