Пресцентърът на ДПС публикува на фейсбук страницата си изказване от миналото на почетния председател на Движението Ахмед Доган.

Моментът за бъркане в архива идва в деня, в който полицията разчисти палатковите лагери на протестиращите в няколко градове на страната.

На 27 юли, само преди десетина дни, във време на протести, пресцентърът на ДПС изненада с друг архив: "Д-р Доган в нощта след Евроизборите 2009..." и посланието: "За мен най-страшното нещо в нашия политически живот е мутризацията на политиката!"

Днес, 7 август 2020 г., пресцентърът на ДПС ни припомня изказване на Ахмед Доган от Националната конференция на партията от 12 декември 2009 г.

Ето какво ни представи Движението:

Д-р Ахмед Доган - философ по природа, либерал по душа и боец - демократ по характер

"Пътят продължава и може би най-трудното тепърва предстои. В проекта за развитие на ДПС не беше заложено утвърждаването му като лидерска партия. Но, за съжаление, това е политически факт. Никога не съм си представял дори, че само с едно изкарано от контекста изречение ще променя парламентарния вот на други партии.

Като лидер на ДПС се превърнах в политически гръмоотвод на всички негативни явления и процеси в страната. Когато кажа нещо съм виновен по правило, когато мълча, съм още по-виновен. А основната тенденция от последните две години е, че лидерът на ДПС следва да бъде виновен за целия преход.

Хора, които продадоха и разграбиха държавата искат да си измият ръцете с ДПС и неговия лидер. Всички знаете, че съм философ по природа, либерал по душа и боец - демократ по характер. И никой не може да ме стресне", пише Доган.

"И в този ред на мисли, пред мен стои много важен казус : или аз съм априори неудобен за всички режими, или мишоците в политическата система са твърде много, както и в живота.

Идеята за ДПС е двадесет и пет години от живота ми и не съжалявам, че го създадох и му се отдадох. Напротив, осъзнах, че принципите на идентичността имат силата на природен закон, за което ви благодаря".

....

"На последните парламентарни избори обществото избра реалността пред нереалистичните очаквания и външния спасител на страната, което е добре за демократичния процес.

Разбира се, все още външното месианство се трансформира във вътрешно, но това е част от логиката на демокрацията.

Убеден съм, че обществото има нужда от политически катарзис и то трябва да го преживее.

Естествено този процес е свързан с предстоящата пълзяща криза по всички направления: управление, бизнес, ценности, политически елит, медия и модели на поведение...

Но този етап е необходим и пътят трябва да се извърви. България трябва да знае какво трябва да направи, и какво да очаква. Останалото е работа на политиците".

"За да направиш най-общ анализ на двадесет годишен период на трансформация, ти трябва да го преживееш. Преживях го отново. И ми се струва, че Пътят продължава и, може би, най-трудното тепърва предстои.

И, накрая, ми позволете да се обърна в личен план към всички вас. ДПС се превърна в "кръвна група", "код", матрица...и визия за бъдещето...

Пожелавам ви от все сърце да приличате на себе си, въпреки промените, които правите в себе си. Дори ако се наложи да възкръсвате, за да бъдете същите!".