Начертахме мерките, чрез които нуждаещите се от белодробна трансплантация българи, ще получават у нас животоспасяващото лечение. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница Виена (АКХ), съобщиха от правителствената информационна служба.

Тримата обсъдиха възможностите, които дава подписаното днес Споразумение за квалификация и обучение на български медицински специалисти във Виенската болница. Документът вече е изпратен на "Евротрансплант". Чрез мерките, заложени в него, нашите лекари ще бъдат обучени да извършват животоспасяващото лечение в България.

Бойко Борисов, Кирил Ананиев и проф. Клепетко дискутираха също донорската програма на България. Те се обединиха около мнението, че тя трябва да осигури още повече възможности за спасяването на тежкоболните пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация.

Проф. Клепетко е спасил живота на стотици хора, включително и български граждани и е голям приятел на България, изтъкна Кирил Ананиев. Подписахме споразумение за обучение на наши специалисти в областта на белодробната трансплантация, като целта е до началото на 2021 г. белодробните трансплантации да се извършват у нас, обясни той. През този преходен период, в който ще се обучават нашите специалисти, проф. Клепетко е поел ангажимент всяка година по петима български пациенти да бъдат оперирани във виенска клиника, отбеляза здравният министър.

В момента университетската многопрофилна болница във Виена е сред водещите световни центрове за белодробни трансплантации и в нея са извършени повече от 1800 присаждания. Сред тежко болните, получили втори шанс за живот там, са и пациенти от България, Румъния, Словения, Гърция, Кипър.

Кирил Ананиев награди със Златен почетен знак на Министерството на здравеопазването I-ва степен с лента проф. д-р Валтер Клепетко, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Отличието се връчва на проф. Клепетко в израз на признателност към професионалното му отношение, хуманност и ефективна работа с българските пациенти и медицински специалисти.

"Това е нашето признание за всичко това, което правите за българските граждани. Заслужавате го", заяви министър Ананиев.

"Силно съм убеден в добрите резултати, които ще постигнем. Убеден съм, че нещата, които днес ще съобщим, ще бъдат приети с голяма радост и удовлетворение. Това е една надежда за много хора", каза още министърът.

Проф. Клепетко изрази удовлетворение от проведените конструктивни разговори. "Накрая винаги става дума за хората и нашата награда ще бъде, когато видим, че тези хора са получили шанс за живот и то с добър стандарт", отбеляза професорът.

Проф. Клепетко е роден на 26 февруари 1955 г. във Виена, Австрия. През 1978 завършва Медицинския университет във Виена. Той е сред доайените на белодробната трансплантология в Европа.