"На протеста няма никакви искания в раздела, в който ние работим - за условия на труд, за заплати, за данъчна система. Тези неща отсъстват. Ако бъдем съвсем стриктни, в Конституцията е ясно, че сдруженията на гражданите и ние сме посочени поименно - "в това число и синдикатите", не могат да си поставят цели и задачи присъщи на политическите партии. Политическите париите са тези, които могат да участват в политическия процес", заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в предаването на bTV "Тази неделя" в отговор на въпроса какво е позицията на

професионалните организации за продължаващото вече 39 дни недоволство.

"Ние по-старите направихме да е възможно тези хора (протестиращите - бел. р.) да искат това, което искат, защото когато ние започнахме това, беше невъзможно и не полицията пазеше протестиращите. Полицията биеше нас, когато протестирахме, а сега очакват полицията тях да пази. Тези неща не са природно явление, хора са се борили за това - ние от предишните генерация", каза Манолов.

Лично той не участва на протестите сега, за разлика от предишните през 2013 г., защото там има "куп хора, с които не може да застане рамо до рамо", "които надничат зад гръбчетата и казват: "Ето сега тия ще ни свършат работата, а ние после ще седнем на меките кресла".

Президентът на КТ "Подкрепа" е съгласен, че има хора, които дърпат конците зад кулисите в България, но ние си "избрахме да живеем в този свят, управляван от финансовата олигархия".

"Ние сме на страната на протестите", заяви Манолов и отбеляза, че протестите участват много представители на КТ "Подкрепа", но не "развяват байраците" на синдикалната организация.

"Ако някой иска аз да бъда там, ще дойде и ще ми каже какво предлага, когато седне в дебелото кресло и аз да му кажа какво искам, ако той дойде и като си поприказваме, и ако гледните ни точки се срещнат, тогава може да излезем и с байраците. Ама така - "ние сме за високи идеали, ние сме за системата и такова" - това е за неинтелигентни хора, но ако някой дойде с конкретни предложение, тогава разговорът става различен", заяви Манолов.

Манолов разкри, че би желал при промени в Конституцията да се позволи на синдикатите да "участват в политическия процес, но тогава става малко страшно".

Що се отнася до предложените от премиера Бойко Борисов проектопромени в основния закон по отношение на съдебната и законодателната власт, президентът на КТ "Подкрепа" заяви, че не е компетентен да коментира реформите в правосъдната система, но "намаляването на броя на депутатите е уникална глупост".

"В законотворчеството си има процес" и той ще бъде застрашен, ако имаме 120 депутати, защото тогава за кворум ще са нужни 60 народни представители, а за приемането на закон - 30, смята Манолов, който отбеляза, че е "много по-лесно да си купиш 30 депутати, отколкото 60".