България затвърди образа си на неравноправен играч на международната сцена при посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в България. На преден план излязоха нерентабилни енергийни проекти, заяви в интервю за Dir.bg лидерът на Движение България на гражданите Димитър Делчев. Той отбеляза още, че от ДБГ са категорични, че партията "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан трябва да напусне ЕНП. Във вътрешнополитически план Делчев прогнозира предсрочни избори.

- Г-н Делчев, как оценявате посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в страната ни? Размразиха ли се отношенията Русия-България, както анонсира премиерът Борисов? Постигна ли това посещение някаква конкретна цел?

- Моят извод от посещението на Медведев и поведението му у нас е, че за него и за Русия е очевидно, че г-н Борисов и България като цяло сме смешка. Причината да казвам това е по-скоро шеговитият характер, по който г-н Медведев се отнася към сериозните въпроси, например членството на България в Еврозоната. За мен по-големият проблем е, че г-н Борисов не успя да удържи достойна позиция, която да отива на една държава член на ЕС, равноправна в международните отношения с Русия. Остана впечатлението, че Русия е дошла тук за пореден път и ни е набила канчето. Мисля, че това се отразява на самочувствието на доста българи, в това число и на моето. Аз не искам да виждам това от най-висшите представители на България.

На второ място смятам, че на тази среща нищо не бе постигнато. Отново се размразяват приказките за стари енергийни проекти, за които отдавна се знае, че са неизгодни за България. С поведението си към Русия и тези проекти Борисов отново доказа, че ГЕРБ отдавна не са дясна партия. Те по-скоро са лява партия, която симпатизира на задълбочаване на взаимоотношенията с Русия. А в неин интерес е да се изпълняват проекти, доказано непълноценни и нерентабилни за България, но на принципа на комисионните.

- Споменахте стари енергийни проекти, като например АЕЦ "Белене", коментиран бе и Турски поток, тези преговори мислите ли, че ще дадат резултат в бъдеще?

- Ако правителството на ГЕРБ е готово България да плаща 3 милиарда заради интереса на Русия през нашата територия тя да транзитира 90% от газта, а вложените от нас пари ще се връщат чак след 30 години, според мен не може и дума да става за някакъв резултат в наша полза. Това се описва от премиера като голяма победа. Но не е победа, а по-скоро клякане пред желанието на една от великите сили и противоречи на всякаква икономическа логика. Искам да попитам това дясна партия ли е, която реализира проекти за милиарди, без да има ясна печалба и ясна икономическа полза за страната? Така че пак казвам, визитата не даде резултат и България не успя да спечели нищо от нея, по-скоро затвърди образа си на неравноправен играч на международната сцена.

- Каква е позицията Ви за подетата инициатива от 12 партии в ЕНП да изгонят "Фидес" - партията на унгарския премиер Виктор Орбан?

- Изпълнителният съвет на ДБГ взе решение, че Орбан и "Фидес" трябва да бъдат изключени от Европейската народна партия. Унгарският премиер и партията му нарушиха основни принципи, върху които се изгражда ЕНП. Ние от Движение България на гражданите, като членове на ЕНП, взехме участие в конгреса на Европейската народна партия през есента на 2018 г. Още тогава, в неформални разговори с ръководството на ЕНП, споделихме тревогата си от поведението на Орбан и случващото се в Унгария. Няма как ние да споделяме принципите на свободата и демокрацията, а в същото време партия, която прави точно обратното, да се възползва от предимствата да бъде част на ЕНП. Днес ще разговарям с председателя на ЕНП Жозеф Дол и ще споделя мнението си с него.

- Вчера единодушно със 154 гласа беше отхвърлено ветото на президента, като ГЕРБ направи крачка назад, за да запази преференциите, как ще коментирате?

- ГЕРБ трябваше да довършат катарзиса, който казаха, че уж са преживели и по-скоро да подкрепят ветото на президента. Както направиха със Закона за приватизацията само преди пет месеца. За тях това нямаше да е политическо отстъпление под някаква форма, тъй като Борисов заяви, че преференциите ще се върнат, ще се преосмисли решението за машинното и за електронното гласуване, ще се преосмисли и позицията на ГЕРБ за ЦИК. Т.е. ние в това тяхно действие виждаме неискреност, която идва само една седмица след заявките на премиера. Затвърждава се убеждението, че за ГЕРБ е много важно тези промени да останат такива каквито са. След като ветото на президента е отхвърлено, промените в Изборния кодекс ще влязат в сила. ГЕРБ всячески ще търсят начини да бягат от отговорност за връщане на преференциите, т.е. те ще обслужат отново интереса на ДПС. Това за нас е голям проблем, защото е удар срещу демокрацията.

- Трябва ли според вас да има машинно и електронно гласуване?

- Считаме, че машинното и електронното гласуване са крачка напред в опита да се преборим с манипулациите с бюлетините на изборите. Първо машинното гласуване е доказано, че премахва феномена на недействителните бюлетини. Знаете, че когато направиш недействителни бюлетините на твой опонент, той губи. И това беше честа практика в секционните избирателни комисии. Другата манипулация, която значително изкривяваше резултата от изборите, беше при броенето. Броеше се за едни повече, за други по-малко. Машините избягват и това, защото те автоматично преброяват резултата една минута след приключване на изборния ден. Нежеланието да се въведе повсеместно машинно гласуване и то да замени хартиените бюлетини е страх от това, че мандатоносителят в момента и управляващото мнозинство трябва да се яви на едни честни избори и да се сблъска с мнението на избирателите. За мен това е единственото обяснение от полагането на решаването на този въпрос от 2016 година, откакто машинното гласуване влезе в Изборния кодекс. Същото важи и за електронното гласуване. Макар че там е малко по-различна целта - да се включат милионите български граждани, които са зад граница и нямат възможност да гласуват, а имат правото да го оползотворят. Съжалявам, че ГЕРБ отново се отметнаха, въпреки че преди години гласуваха за въвеждане на машинното и за електронното гласуване. Сега не се съобразяват с Изборния кодекс и с волята на българите. Хората ясно изразиха волята си и на референдума, който беше валидизиран от Народното събрание с последващо решение. По този начин се нарушава на практика българската Конституция.

- Трябва ли депутатите да получават заплати, когато са извън парламента? Част от тях твърдят, че в този случай трябва да вземат 1/3 от заплатата и командировъчните, друга част искат изобщо да не им се заплаща щом като не идват на работа? Нарушава ли се Конституцията, ако не им се заплаща?

- Като юрист, който е чел Конституцията и е работил върху петата поправка, трябва да ви кажа, че никъде не пише колко заплати трябва да взимат депутатите и кога трябва да взимат народните представители възнаграждения. За мен е справедливо, когато ходиш на работа, да взимаш заплата, когато не ходиш - не взимаш, което важи за всички трудещи се хора в България. Няма как депутатите отново да са с привилегии и да са изключение. Не е никакъв проблем да се направи поправка - даже не с промяна в закона, а с промяна в Правилника на Народното събрание.

- Предстоят евроизбори, имате ли яснота вече как ще се яви десницата?

- Движение България на гражданите вече започнахме да работим по нашата кампания за евроизборте. Ние винаги сме се стремили да има широко обединение на десницата на тези евроизбори. Според мен има шанс то да постигне един, защо не и двама евродепутати. За жалост времето до 26 май е прекалено кратко и аз съм все по-скептичен, че това обединение ще се случи. Не защото не го искаме, а поради това, че се губи излишно време от хората по терена, за да се вземат важните решения. И затова ние започваме да се готвим за изборите. На 9 март имаме Национален съвет, на който се очаква да вземем решение за формата, в който ще се явим на изборите за Европарламент.

- Каква е Вашата прогноза - ще има ли предсрочни избори, ще издържи ли малката коалиция, голямата също?

- За мен предсрочните избори са неминуеми. Всеки човек, който следи политиката и управлението на държавата, вижда, че България е застинала през последната година и половина. Правителството няма решение на нито един проблем на хората. А пък тези решения, които бяха намерени преди, с усилията на Реформаторския блок, от който ние бяхме част, сега биват отменяни последователно. Отмениха и електронните лични карти, изменят сега машинното и електронното гласуване, отлагат постоянно електронното управление. Подходът на ГЕРБ е такъв. Рано или късно хората ще разберат, че това управление ги държи в миналото, а не ги изпраща в бъдещето, към което се стремят всички нормални държави. Аз смятам, че ще има предсрочни избори. Мисля, че демократично мислещите хора на тези избори трябва много ясно да вдигнат червения картон на сега управляващо мнозинство.