Димитър Делчев е водач на листата за общински съветници на коалиция "Движение България на гражданите" (ДБГ, ЗНС, НДСВ и Път на младите), която подкрепя Мая Манолова за кмет на София.
Делчев е председател на дясната ДБГ и народен представител в 43-тото Народно събрание.
Магистър е по право и бизнес администрация, семеен с две деца.

- Г-н Делчев, бил сте народен представител, сега се кандидатирате за общински съветник. Какво Ви мотивира да вземете това решение?
- Работата на общинския съветник не е по-маловажна, особено когато говорим за София. Не искам и в следващите 4 години в Столичния общински съвет, както досега, повечето членове да са там, за да гласуват по указанията на партията, вместо да търсят решения за проблемите на хората.
Преди дни съдът потвърди санкция за Столична община в размер на 1,7 млн. лв. за това, че кметът е възложил обществена поръчка за ремонт на 26 училища и детски градини в нарушение на правилата. Още близо 3 млн. лв. санкции чакат Фандъкова за скандалните ремонти на "Граф Игнатиев", църквата "Св. Неделя", Западен парк и др. Нито лев от тези пари няма да ги плати кметицата или нейната партия ГЕРБ. Те ще излязат от джоба на всички софиянци и това става пред мълчаливите погледи на мнозинството в общинския съвет. То уж трябва да контролира действията на кмета и администрацията. Както трябваше да контролира и дейността на "Топлофикация", която се източва със схеми от години и вече стигна до над 800 млн. лв. дълг.
Необходима е промяна в София и ние ще действаме неуморно за това.

- В тази връзка - кои са основните приоритети, за които ще се борите като общински съветник?
- Зад лъскавия имидж, който се опитват да създадат, има прекалено много проблеми - дишаме най-мръсния въздух в Европа, презастрояването е неконтролируемо, задръстванията стават всяка година все по-големи, а некачествените ремонти са вече марка на управлението на ГЕРБ.
Заедно с експерти разработихме програма с решения. В основата на всичко е управлението на София да става умно и модерно. Концепцията за smart град е измислена, за да пребори проблеми, които ги има във всички държави. Умното управление на трафика чрез система от датчици и умни светофари, комбинирани с ясни правила за използване на бус лентите и алтернативни рингови маршрути от автомобили може да направи придвижването в града два пъти по-бързо.
Налагането на мораториум за строителството в зелени площи, ревизия за нарушенията при издаване на разрешителни в такива площи и адекватно компенсиране на изрядните собственици ще спре превръщането на квартали като "Младост", "Изгрев", "Лозенец" и др. в бетонени гори.
През последните 14 години управление на ГЕРБ се натрупаха много замразени проблеми, но положителното е, че при добра воля и ограничаване на кражбите, те могат да бъдат решени.

- Кой конкретен проект е най-важен за благоустройството на София и трябва да бъде изпълнен през следващия мандат на Столичния общински съвет?
- Най-важният проект е цялостно завършване на Околовръстното шосе и започването на изграждане на вътрешни рингове. Постоянно има задръствания, които са основно заради паразитния трафик от "Младост" до "Люлин", "Надежда", който вместо по Околовръстното минава през центъра. При изграждането на тези пътни артерии, трафикът в Центъра ще се намали почти наполовина.
ГЕРБ обещават цялостно Околовръстно вече 14 години, точно както властите в последните 45 години обещават магистрала "Хемус". Ние не искаме да чакаме 45 години, за да има столицата Околовръстно и смятаме, че това може да стане в следващите 4 години.

- Защо застанахте зад Мая Манолова?
- "Движение България на гражданите" имаме решение на най-висшия си орган - Националното събрание, на местните избори да се борим с феодалния модел на управление в страната. Моделът ГЕРБ в местната власт, начело с партийния функционер Фандъкова в София, не прави изключение. Именно затова ДБГ подкрепихме гражданския кандидат Мая Манолова, която се обяви за смяна на този модел. Това ще бъде целта ни не само в София, но и в останалите общини.
В последните 4 години Манолова доказа като Омбудсман, че може да накара една институция да заработи така, че да обслужва интереса на хората и имаме поне 67 причини да я подкрепим.

- Как един независим кмет ще управлява без общински съветници, които взимат най-важните решения за общината?
- Г-жа Манолова ще има гръб в Общинския съвет в лицето на съветниците от нашата коалиция - "Движение България на гражданите", ЗНС, НДСВ, Път на младите. Заедно с нея имаме ангажимент да реализираме конкретни политики, важни за десните хора, като борба с мръсния въздух чрез стимулиране на повече електромобили в центъра, изграждане на цялото Околовръстно шосе и започване на вътрешните градски рингове за разтоварване на паразитния трафик през града, въвеждане на изцяло дигитална община, която да позволи намаляване на администрацията с 10% и др. Подписаната между нас и Манолова "Платформа за гражданско управление" дава гаранция, че под нейното ръководство Столична община няма да залитне в изпълнението на леви политики.
Вярвам, че г-жа Манолова ще получи подкрепа и на други групи в бъдещия общински съвет. Когато работиш в интерес на гражданите, противниците ти стават и противници на хората.
Тази седмица се видя как са управлявали ГЕРБ досега - г-н Цветанов реди листите, а после празнува със собствениците на фирмата, построила "Златен век". И после не очаквайте общината да изисква от строителя на "Златен век" да спазва закона. Точно този модел на управление искаме да сменим - за едни да важат правилата, а за други не, защото за тях са благата.