Протестиращи се събраха за девета поредна вечер пред Министерски съвет с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Хората отново скандират "Оставка" и "Мафия", но призовават за ненасилие и носят плакати "Протест и полиция заедно срещу провокаторите". 

Протестът започна с изпълнение на "Хубава си, моя горо" от момиче на име Пламена, родено през 1989 година, съобщи БТА. Тя определи себе си като дете на прехода, на което му е писнало всеки, който дойде на власт, да обещава по-добро бъдеще. И заяви още, че казва "не" на беззаконието и "да" на доброто и ново бъдеще.

По-възрастните протестиращи коментираха, че ако за тях половината от пътя вече е минат, то за младите предстои и те са тези, които ще спасят България от беззаконието и корупцията.

От трибуната се чуваше: "Протести като вчерашния в столицата не е имало от 30 години, няма да ви оставим, докато не си тръгнете, дадохме властта на неграмотни и примитивни хора, които се хвалят, че са глупави. Управляват ни хора, които държат пачки и пистолети на нощните си шкафчета, а не книги. Затова оставка - веднага!".

Снимка: БТА

"Аз съм тук от първия ден, но какво е казал Буров: "Който се е оженил за властта, не се развежда. Това е вечно", коментира един от недоволните граждани, цитирани от БНР.

Друг призова със своя плакат: "Уважаеми господин премиер, умолявам Ви, явете се на предсрочни избори".

Организаторите отново призоваха за национална стачка. Според тях протестът се разраства в цяла България, а утре ще протестират и българите в Барселона.

Междувременно се проведе и протест пред Съдебната палата в София. Организаторите от инициативата "Правосъдие за всеки" настояха за оставка на главния прокурор и реформи в съдебната система. Демонстрацията бе под наслов "Свободата няма нужда от каскет".

Снимка: БТА

По-късно двата протеста се сляха и започна традиционното протестно шествие към Народното събрание и Орлов мост, където недоволните граждани спряха и пред БНТ с искане за оставка на генералния директор Емил Кошлуков. След това шествието тръгна обратно и хората се върнаха пред Министерски съвет.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Според организаторите протестът е насрочен до 22 часа. До около 23 часа все още имаше хора, но не се стигна до провокации и напрежение. 

Момиче от Ловеч с обръщение към Бойко Борисов

За поредна вечер и в Ловеч граждани се събраха на протест срещу правителството. Пред сградата на Община Ловеч те скандираха: "Оставка" и носеха плакати: "Обичам България. Долу мутрите", "Чиста и свята република", "Мутри вън" и др. Прозвуча и националният химн.

20-годишната Елица Преславова пък прочете обръщение към министър-председателя Бойко Борисов.

"Кога ще можем да живеем нормално, без страх, че някой пиян или надрусан младеж може да ни убие, без притеснение как близките ни ще преживеят зимата, без притеснение за нас, подрастващите, дали ще имаме нормално бъдеще?", попита тя.

Протестни шествия се провеждат в общо в 14 градове в страната.

Във Варна, преди да тръгнат на шествие, местни жители сложиха още камъни и цветя върху грамадата пред общината, в памет на Пламен Горанов, който се самозапали там в знак на протест преди 7 г.

Снимка: БТА