Десислава Танева е предложена от премиера Бойко Борисов за наследник на подалия оставка министър на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Проектът на решение за персонални промени в Министерския съвет на България вече е внесен в Народното събрание, потвърдиха от пресцентъра на парламента. Предложението ще бъде гласувано утре, 15 май.

Десислава Жекова Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. Завършила е висше икономическо образование в УНСС. От 1997 г. е изпълнителен директор на „Мел инвест холдинг“ АД и дъщерни дружества.

От учредяването на ГЕРБ е областен координатор за Сливен. От 2007 до 2009 г. е председател на Общински съвет – Сливен. Избирана е за депутат в последните четири парламента. Председател на земеделската комисия в 41 НС и в настоящото 44-о НС.

Танева бе министър е на земеделието и храните от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 година. На 21 август с.г. тя стана майка на близначките Паная и Нелина. Бащата е кметът на Котел Коста Каранашев. 

Малко по-рано днес премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти, че е готов със заместник на подалия оставка Румен Порожанов. 

"Вече съм готов със заместник, ще го обявя утре, тъй като трябва да го съгласувам с коалиционните партньори. Не се тревожете, все още има кандидати за министри", пошегува се премиерът, след като посочи, че все още не е информирал избраника си след въпрос дали той може да му откаже.