Според политолози, има връзка между протестите от последните дни и трусовете в управлението, предизвикани от малкия коалиционен партньор. Това обаче няма да доведе до оставка на кабинета.

Христо Панчугов, политолог пред ТВ "Европа":

"Ако се вгледате в социологическите проучвания - няма данни, че хората искат истински оставката на това правителство, тъй като по-голямата част от тях смятат, че няма алтернатива на това управление. Но самото управление и липсата на цел, която да го движи, липсата на стабилна основа, около която да се изгражда управленския процес е в същността на наблюдавания проблем. Липсата на основа и на кохезия в това управляващо мнозинство, в много по-голяма степен може да предреши предсрочно явяване на избори, отколкото протестите".

Според експертите, сценарият на сегашните протести се препокрива с тези от 2013 година , а целите отново са недостатъчно добре формулирани.

Антоний Гълъбов, политолог:

"Това са хора, които казват, че живеят зле. Това са хора, които казват, че искат по-високи доходи и по-ниски разходи, но всичко това някак си е свързано със смяна на системата и с нова конституция. Това звучи толкова несериозно, че ако едно правителство може да падне от такъв тип протести - по-добре да падне веднага. Дали този протест ще успее да се освободи, дали тези хора, които казват, че искат да се управлява по-добре страната, ще успеят да артикулират гражданска позиция - това предстои да видим. Но на това равнище, на което от защитата на децата с увреждания се минава през цените на горивата, от там се стига до чистотата на въздуха, до новите данъци на старите автомобили и до смяна на системата и писане на конституция в интернет - това не е сериозно".

Експертите са на мнение, че оставката на вицепремиера Валери Симеонов няма да промени ситуацията в страната. А чрез действията си лидерът на "Атака" - Волен Сидеров се опитва да изгради по-широка предизборна коалиция, чрез която да неутрализира преките си конкуренти.