С декларации на ГЕРБ и ДПС по повод събитията от декември 1989 г. у нас започна днешното пленарно заседание.

Партия ГЕРБ ги отчита като голямо постижение на българската демокрация, защото тогава - на 14 декември, неорганизирано десетки хиляди софиянци подкрепиха шествието на студентите, живата верига, обградихме към 17.30 часа парламента и отказахме да вървим по пътя на перестройката, коментира спомените си от трибуната на НС Георги Марков/ГЕРБ/, пряк участник в случилото се преди 30 години.

Имаше скандиране "долу член 1, долу БКП, мафия", продължи той. Този митинг, по думите му, е изненадал не само комунистическото НС, а и новите лидери на СДС, който тогава е бил на една седмица. Нямаше вестник "Демокрация", нямаше интернет, мобифони, всичко се научаваше от "Свободна Европа" и от многото листовки на Софийския университет и по колоните на "Графа" и "Алабин", обясни депутатът.

Тогава и Петър Младенов, ядосан от освиркванията, произнася паметната си реплика "по-добре танковете да дойдат". Той излъга, че е викнал Станко, а не танковете, и това му струваше главата. Така започнаха българските промени, БСП получи през 90-те години двоен шанс да управлява - две национални катастрофи, каза още Марков.

Президентът Румен Радев е видял залез на ГЕРБ, върна се той към настоящето, визирайки изказване на държавния глава в национален ефир. Да кажем от името на ПГ на ГЕРБ, че политическите залези и изгреви ги определя само гласът народен и Божи. Тази есен те решиха да няма залез в София, Пловдив, Варна, Бургас, Ст. Загора и т.н., изтъкна той. Бившият конституционен съдия подчерта, че 5 милиона българи са пожелали да ги управляват кметове на ГЕРБ.

Георги Марков е оптимист, че партията на Борисов има "бодра смяна" от млади и кадърни "гербери". Има банка кадри, 2021-25г. ще е изгревът на ГЕРБ, а не залез, убеден е бившият конституционен съдия.

Той завърши с обещанието от името на управляващите никога да не допуснат да се повтори член 1.

Когато говорим за тези събития, никога не трябва да пропускаме решаващата роля на българските мюсюлмани в битката с тоталитарния режим и го казвам аз, православният християнин. Това заяви Йордан Цонев от ДПС, който взе думата след Марков. Той посочи, че ГЕРБ имат последваща роля за демокрацията, но България е преминала през 90-те години без ГЕРБ, определила е натовския и европейския си път без ГЕРБ, с решаващата роля на ДПС и СДС. Не подменяйте ролята на ДПС, призова Цонев.

Този спомен за събитията преди 30 години, по думите на Йордан Цонев, е изключително нужен на българското НС и обществото, само че "без дупки в спомена". Когато говорим за митингите, за излезлите 20 хиляди в София и още повече в цялата страна, да не забравяме българските етнически турци, мюсюлманите, защото те бяха на този митинг, бориха се да падне тоталитарната държава, член първи, призова политикът.