Новата пленарна зала, в която ще заседават депутатите от Народното събрание, ще е готова до средата на 2019 г., след което ще са нужни няколко месеца държавна комисия да приеме обекта.  В момента приключват строителните дейности по изграждането ѝ, като предстои да се оборудва, съобщи Николай Бациев от дирекция "Управление на собствеността", който разходи медиите из бъдещите кулоари на властта.

Залата, която се намира в сградата на бившия Партиен дом, ще бъде с 12 реда банки, които ще бъдат разположени амфитеатрално, а президиумът ще е разположен най-отдолу. Там ще са местата на председателстващите, а под тях - тези за премиера и министрите. В залата ще има ложи за патриарха, президента и вицепрезидента, за официални гости и представители на дипломатическия корпус. Специално място ще бъде отделено и за журналистите. Предвидени са общо 270 места.

За разлика от преди, депутатите ще могат да правят изказвания от местата си в пленарната зала. Очаква се на всяко депутатско място да бъдат монтирани дискусионни пултове, съпроводени с цифрови камери в залата, които ще могат да показват изказванията на големи монитори.

"Губи се страшно много време при придвижването на народните представители до трибуната за изказвания, заради това се водят разговори с парламентарните групи", каза Бациев. Нововъведението обаче трябва да мине през промяна в правилника на Народното събрание.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Вижте още снимки >>

Допълнителното оборудване в залата ще бъде избрано чрез обществени поръчки, което също ще забави преместването на депутатите. Поради тази причина Бациев не пожела да се обвърже със срок кога народните представителите ще коват законите в нова зала.

Бъдещата пленарна зала ще бъде със стъклен покрив, което ще позволи пряка слънчева светлина. Народните представители ще седят в сини столове и на дъбови банки. Цветът на креслата е избран заради знамето на Европейския съюз. Медиите ще седят зад гърбовете на депутатите в две отделни зони.

24 млн. лв. струва ремонта на залата. Очаква се депутатите да започнат да работят в нея следващата есен.