Парламентът обсъди на първо четене Законопроекта за ратифициране на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки, по-известно като СЕТА, предаде БТА.

Малко преди края на заседанието от ГЕРБ поискаха удължаване на работното време до гласуване на точката, но от БСП настояха за прегласуване на предложението и предшестваща поименна проверка. След спор в пленарна зала по процедурата, работното време беше удължено до изчерпване на дебатите, а гласуването на споразумението остана за утре, 30 януари.

Споразумението предвижда пълно премахване на митата за 99 на сто от тарифните номера до 7 години, опростяване на митнически правила и процедури, както и правила за произход, чрез които се улеснява износът в Канада. В по-голямата си част споразумението вече се прилага временно от 21 септември 2017 г., освен разпоредбите, свързани със защита на инвестициите, уреждането на спорове между инвеститор и държава, и разпоредби по отношение на защитата на интелектуалната собственост, заетостта и опазването на околната среда, които попадат под национална компетентност на държавите-членки на ЕС. Разпоредбите, оставащи извън временното прилагане на СЕТА, ще влязат в сила след ратифицирането му от Народното събрание.

От "БСП за България", "Обединени патриоти" и "Атака" се обявиха "против" ратификацията на споразумението.

Петър Кънев от "БСП за България" посочи, че Германия и Франция вече четири години не са ратифицирали споразумението. Дайте да изчакаме, къде бързаме, попита той и призова за отлагане на ратификацията.

Колегата му Румен Гечев се противопостави на гласуването на споразумението на две четения в едно заседание. Според него подписването на този договор, само с Канада, не представлява икономически интерес за ЕС и за България. По думите му, Канада печели в пъти повече отколкото ЕС. Нямаме пълни гаранции за ГМО и фракинга, отбеляза той. Гечев посочи също, че съдебните спорове с канадски фирми, които оперират в България, няма да се решават тук. По думите му това притеснява бизнеса в Европа.

Красимир Богданов от "Обединени патриоти" отбеляза, че повече от 40 хиляди компании от САЩ, регистрирани в Канада, ще получат достъп до пазара на ЕС. Откриват се възможности за засилване на вноса на ГМО продукти, коментира той. Богданов отбеляза, че чрез наднационален съд чужди инвеститори ще имат право да съдят европейските държави, ако преценят, че нови закони или промени в настоящите намаляват печалбата им. СЕТА защитава големия транснационален капитал, а не българските производители, посочи той. Застрашаването на безопасността на храните, ограничаването на националния суверенитет, много неясни аргументи и бъдещи правни последици за страната ни, ни задължават от ВМРО като български патриоти да гласуваме против ратификацията на споразумението, заяви Богданов.

"Виждам какви са нагласите у нас - споразумението да мине, но се надявам други държави да спрат това вредно за целия ЕС споразумение", коментира независимият депутат от "Атака" Павел Шопов. Малко утешение за нас от "Атака" е отпадането на визите с Канада, добави той.

Джема Грозданова (ГЕРБ) каза, че част от споразумението вече е в сила от септември 2017 г. и според всички статистики стокообменът между България и Канада за тези близо две години се е увеличил с 29 процента. По думите й споразумението създава конкретни икономически възможности за България при минимален риск, с по-обстойни правила при защита на националния интерес. Чухме много въпросителни за ГМО продуктите, за шистовия газ и за това, че ще бъде накърнен нашият суверенитет. Бих определила тези заключения като грешни и смятам, че не е добре осмислено това, което пише в споразумението, то наистина е много голямо като обем, каза Грозданова. След като чух и двете страни на залата - и лявата, и дясната, мисля, че отново се появява един повече геополитически проблем, а не толкова икономически, коментира тя.

Румен Гечев я репликира, че са избрани тук да защитават български интереси. "Вашият проблем е, че вие никога не сте казали "не" на предложение, идващо от Вашингтон", коментира той.

Български зам.-министър проведе важни срещи в Отава

В момента, в който депутатите спореха по СЕТА, заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е на посещение в Канада, разговаря в Отава с Дейвид Морисън, съветник по външна политика и отбрана на канадския министър-председател Джъстин Трюдо, с парламентарния секретар на министъра на малкия бизнес, насърчаване на износа и международната търговия на Канада Рейчъл Бендаян и с помощник заместник-министъра на външните работи по въпросите на Европа и Близкия Изток Питър Макдугъл.

И в трите срещи бяха обсъдени приоритетни въпроси от двустранния дневен ред между България и Канада.

Пред Рейчъл Бендаян Георг Георгиев отбеляза, цитиран в съобщение на МВнР, че Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (CETA) е на финалния етап на своята ратификация в България. "СЕТА дава възможност за икономически растеж и повече работни места", каза Георгиев. Той даде за пример, че от началото на временното прилагане на СЕТА статистическите данни показват повишение от 29% в търговския обмен между България и Канада през 2018 г. Това основно се дължи на увеличаването на износа от България, нараснал с 60% през 2018 г. 

Пред Питър Макдугъл Георгиев заяви, че въпреки някои положителни тенденции в икономическите и търговски отношения през последните няколко години, България смята, че постигнатите нива на сътрудничество са доста под икономическия и ресурсен потенциал на двете ни страни. Георгиев каза още, че приоритет на България е да увеличи преките инвестиции в Канада и да разшири обема и разнообразието на български продукти на канадския пазар, особено дела на стоки с висока добавена стойност. Двамата се съгласиха, че прилагането на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) ще допринесе за постигане на целите от взаимен интерес.

Георг Георгиев се срещна и с представители на българската общност в Отава.