Народното събрание отхвърли окончателно предложението на ГЕРБ за създаване на специален ред за избори на народни представители за Велико Народно събрание, според което 200 от народните представители за Велико Народно събрание се избират по пропорционалната изборна система, а останалите 200 по мажоритарна изборна система.

Предложението бе отхвърлено с гласовете на общо 162-ма гласували, от които 63-ма гласуваха "за" и 99 - "против".

Христиан Митев от "Обединени патриоти" заяви принципна удовлетвореност от отхвърлянето на предложението. Той се мотивира с разпоредбите на чл.157 от Конституцията, според който избори за Велико Народно събрание се провеждат по общия ред. Митев бе категоричен, че създаването на специална глава, която урежда специални правила за избор на представители на ВНС не би следвало да бъде подкрепяна. Депутатът подчерта, че не би следвало с въвеждане на подобна смесена система, каквото бе предложението на ГЕРБ за избор на пропорционално и мажоритарно избрани народни представители, да се ограничава представителността, напротив по думите му би следвало да се осигури точно обратно максимална представителност на всички обществени групи при решаването на важни въпроси, каквито са промяната на Конституцията.

Депутатът от БСП Смиляна Нитова заяви, че е време управляващите да изхвърлят "тази дъвка" за Велико Народно събрание. Тя подчерта, че такова няма да има и единственият изход е оставка и честни избори.

Колегата й от левицата Филип Попов заяви, че няма експерт, който да е дал положително становище за тези предложения на ГЕРБ. В този театър няма да участваме, единствените цели на този театър е да се обезсмисли машинното гласуване, което вчера постигнахте и втората е - оставането ви на власт поне още малко, коментира той.

Парламентът удължи работното си време до приемане на второ четене на промени в бюджетите на НЗОК и ДОО

От БСП и ДПС на няколко пъти настояха председателстващият заседанието в момента Валери Симеонов да провери системата за гласуване, защото тя работила днес без депутатите да налагат биометричните си данни, което поставяло под съмнение кворума и самото гласуване.

Симеонов отговори, че след проверка, е установено, че системата работи безупречно,вотът е по биометрия, няма подмяна на гласовете на депутатите, няма разместване на местата им, никой не е ставал от мястото си или е гласувал от чуждо място.

От левицата обаче продължиха да настояват, че са нарушени разпоредби от правилника на НС.

Проблемът е в пултовете, защото без биометрия мога да гласувам от две съседни места,обясни Джейхан Ибрямов от ДПС и поиска отново проверка , за да се установи легитимността на приетите текстове от Изборния кодекс.

Странно как в дясната част от залата нямаме данни, че системата работи без биометрия, отбеляза Христиан Митев от "Обединени патриоти". Той посъветва колегите си отляво и в центъра, ако се съмняват в законността на приетите текстове, да ги дадат на Конституционния съд.

Съберете се необходимите 48 народни представители, внесете си иска, сезирайте КС, че този закон е приет в условията на противоконституционност, защото сега блокирате работата на НС, включи се в спора и Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Валери Симеонов обеща, че справката справката ще бъде предоставена на депутатите, но имал съмнения за партийно мероприятие.