С кворум от 162 народни депутати бе открита петата сесия на 44-то Народно събрание. Парламентарният звънец за новия сезон удари председателят Цвета Караянчева.

Заседанието e извънредно, защото почивният 6 септември се пада в четвъртък. Така на практика днес народните представители ще си "отработят" петъка и ще си направят 4-дневен уикенд след два работни дни - първото редовно заседание ще се проведе утре.

Съгласно Правилника днешната сесия бе открита с химна на Република България и този на Европейския съюз.

Снимка: БТА

"Нека в началото на новия политически сезон да си припомним призива на Петко Славейков - да се покажем като народ, вечно съединен и да търсим съгласие в името на България. Гражданите очакват от нас отговорни, бързи и точни решения за проблемите на обществото. Длъжни сме да приемем качествено, устойчиво и модерно законодателство. Дебатите и сблъсъкът на мнения са необходими и трябва да присъстват в пленарна зала, когато отстояваме своите политики за това кое решение е полезно и работещо. Надявам се през новия сезон както опозицията, така и управляващите да бъдем диалогични и продуктивни", заяви в словото си Караянчева, която призова да си пожелаят конструктивна работа и единодействие по важните за страната ни въпроси.  

"Само след няколко дни за пореден път ще отбележим една от най-значимите дати в нашата история - Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Не трябва да забравяме, че този акт на обединение успява, защото е общобългарско дело и в неговата защита всички са единни. Съединението е сред събитията в нашата история, когато между политическите сили няма разногласия и всички го подкрепят, защото осъзнават значението му за бъдещата българска държава. Това е пример както за държавническо мислене и поведение на политиците, така и за сплотеност на нацията", заяви Караянчева.

След нейните думи, по традиция за новата сесия започнаха декларациите на парламентарно представените сили, в които представят посланията и приоритетите си.

След това по програма депутатите трябва да разгледат годишните доклади за 2017 г. на БАН и на Комисията за регулиране на съобщенията. На вниманието на народните представители се поставят и промените в Закона за здравето. Те са внесени от ПГ на "Обединени патриоти" и ще бъдат разгледани на първо четене. Със законопроекта се предлага засилване на контрола и двойно увеличаване на санкциите за нарушение на забраната за тютюнопушене.