Парламентарната група на "БСП за България" ще участва в пленарното заседание на 30 май 2019 година - това решение беше окончателно взето на заседание на групата в централата на партията на "Позитано" 20 днес сутринта.

Решението за връщането на депутатите от левицата в народното събрание беше взето още вчера от Националния съвет но парламентарната група трябваше да прецени кога точно да се случи това.

Още днес социалистите ще участват в парламентарните комисии, а от утре ще се върнат и в пленарната зала. Така бойкотът им, който беше част от стратегията на лидера Корнелия Нинова за спечелване на евроизборите, приключва след три месеца и половина. Червените депутати напуснаха на 17 февруари и не влязоха отново въпреки многото призиви, включително на президента Румен Радев. След като тази идея обаче беше отчетена като една от причините за загубата на вота, лично Нинова, след като подаде оставка, вчера предложи решението за завръщане в парламента. Това е облечение за част от нейните съпартийци, които неофициално недоволстваха, че са останали без заплати.

След заседанието днес зам.-председателят на ПГ Драгомир Стойнев коментира пред журналисти, че ще искат оставката на министъра на финансите Владислав Горанов заради дадените по-големи субсидии (повече от 11 лв. на глас) на политическите партии.

"Смятаме да търсим отговорност от министър Горанов, защото това е изцяло по негова вина", коментира Стойнев.

И подчерта, че никоя политическа партия не е реагирала досега, което е укоримо, но от БСП са готови да върнат тези средства и отново повтори, че вината е изцяло на Министерството на финансите.

Стойнев добави, че с колегите си са обсъдили законопроекти, свързани със здравеопазването, социалната политика, а основният приоритет отново в парламента ще бъде борбата с корупцията.

На въпрос, дали ако бяха присъствали на днешното заседание, щяха да участват в гласуването на ветото на президента върху Закона за частната собственост, той отговори:

"Това е важна тема, ние винаги сме изразявали нашата позиция. По начина, по който правителството управлява държавното имущество. Когато става въпрос на вето, управляващите трябва да имат 121 гласа "за". Разбира се, че нашите аргументи са важни, но в крайна сметка ние сме колективен орган, но трябваше да обсъдим и запознае народните представители с решението на Националния съвет. Ние подкрепяме това вето".

Във връзка с отказа на Делян Пеевски да бъде евродепутат, въпреки че беше втори в листата на ДПС, и в отговор на въпрос колко депутати изпраща БСП в ЕП, Стойнев отговори:

"Аз не мога да коментирам решения на народни представители, на кандидати за европейски депутати. Това си е тяхно право, на тяхната политическа сила. Ние от нашата политическа сила - първите пет ще бъдат представители не само на БСП, но и на българските граждани в ЕП. Наистина ги чака много много сложна и тежка работа. Проблемите в Европа ще бъдат доста сложни.

По повод присъствието на Пеевски в Народното събрание, той коментира, че всеки народен представител е избран от българския народ и носи отговорност пред своите избиратели.

Междувременно, късно вчера вечерта, Националният съвет на БСП реши да проведе 49-ия Конгрес на партията на 16 юни, а не на 15, както първоначално беше решено. Промяната се наложи, защото на тази дата се пада Задушница.

Дневният ред на пленума е следният, съобщи партийният пресцентър:

1. Политически доклад на Националния съвет за резултатите на БСП от проведените избори за Европейски парламент и задачите на партията за местните избори.

2. Констатиране на прекратяване на правомощията на председателя на БСП.

3. Стартиране на процедура и кампания за избор на председател на БСП.

Националният съвет в дневния ред да влезе предложението за промени в Устава на БСП за отмяна на прекия избор на председател на партията и той да се избира от конгреса, както беше досега. Корнелия Нинова заяви, че по този начин всички членове на партията ще могат да гласуват и така да решат дали тя отново да бъде председател.

След решението на НС на БСП парламентарната група на левицата ще се върне в парламента и ще внесем законопроекти за нова антикорупционна политика, коментира междувременно зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Весела Лечева пред БНР.

"Излизането ни от парламента бе продиктувано от това, че той не може да произвежда работещи закони, които да защитават интересите на българските граждани и ниското доверие на хората", припомни тя.

И заяви, че след като народните представители на БСП са напуснали пленарна зала, се е видяло какъв е истинският формат на управляващата коалиция.

"Темите за доходите, справедливостта и адекватността на правораздавателната система продължават да отсъстват от дневния ред на управляващите, докато приемат лобистки закони", заяви още народният представител.

"С оставката си Корнелия Нинова постави нови норми на поведение на политически лидер. Това е един отговорен политически акт", категорична бе Лечева.

Тя изтъкна, че предложението за пряка процедура за избор на председател дава възможност всички идеи и платформи да бъдат чути и обсъдени сред членовете на партията. По думите й сред членовете и структурите на БСП няма скандал и противопоставяне, а одобрение на водената от Нинова политика.

"Тези скандали, които виждаме в НС на БСП, са привнесени отвън и хранят само чужди къщи. Има отделни хора, които предизвикват този изкуствено създаден дебат, и затова е необходима нова легитимация на политиката на ръководството. Това ще даде и нова енергия на партията, за да продължим напред", заключи Весела Лечева.