Народните представители от ПГ на "БСП за България" единодушно взеха решение да съберат сумата от 20 000 лв. за паричната гаранция, която наложи съдът на колегата им Елена Йончева. Според тях това е и начин да покажат твърдата си позиция в нейна подкрепа. Средствата са отделени от заплатите им на народни представители, съобщиха от пресцентъра на "Позитано 20", след като лично лидерът на левицата Корнелия Нинова твърдо я защити.

Още преди дни самата Йончева заяви, че ще обжалва гаранцията. Тя й беше наложена, след като прокуратурата й повдигна обвинение за пране на 645 хил. лв., получена във фирма, достъп до средствата на която е имала. Фирмата е създадена от фирма на обвиняемата и друга офшорна компания.

"Това са средства, отпуснати за закупуване на техника и за снимане на поредица от документални филми. Техниката е закупена по банков път, със съответните фактури, плащани са ДДС. Става дума за камери, за звукова техника, за техника за директни включвания, за сателитни телефони, за монтажна апаратна и са направени поредица от документални филми", обясни депутатката.

"Основната цел на такова обвинение е да бъдат сплашени всички, които решат, че могат да говорят за безобразията в тази държава - всеки, който реши, че може да даде гласност на грабежа, който се извършва вече 10 години. Вие смятате ли, че някой ще тръгне да прави финансови машинации, отивайки в Алепо, когато не знае дали изобщо ще се върне от там? Аз трудно намерих оператор, който да дойде. В Украйна също не бяха леки условия и също ни стреляха, докато снимаме. Ще припомня, че влязох в черния списък на Порошенко с журналисти след този филм. Абсурдно е да се говори за пране за пари, защото сметката е открита в българска банка. Плащани са данъци в България. Цялата техниката, закупeна от дружеството, е по банков път. Тази техника е налична, филмите също са налични и може да ги видите и сега", коментира още говорителката на ПГ на "БСП за България".