Здравните власти отрекоха да са освобождавали депутатите от носенето на маски в пленарна зала, след като депутати от БСП се позоваха на писмен отговор от здравния министър, според който маските не са задължителни в парламента, защото там няма свободен достъп на граждани.

"От страна на Министерството на здравеопазването и на Столична регионална здравна инспекция /СРЗИ/ не е издавана нарочна заповед, която да освобождава специално депутатите от носене на маски в закрити помещения, каза пред журналисти директорът на СРЗИ Данчо Пенчев.

Пенчев, заедно с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, присъстваха на откриването на нова апаратура в столичната болница "Св.Иван Рилски", която ще позволи по-прецизно да се правят различни мозъчни интервенции.

Когато говорим, че сме в битка с невидим враг, тя се води с единение, а не с управляващи или опозиция, каза министър Ангелов. Странно е, когато говорим за ограничителни мерки, в които всички трябва да са обединени, носенето на маски на закрито да се поставя под съмнение, допълни той.

Продължавам да вярвам, че в левицата има здравомислещи лекари и те като такива, могат да дадат правилните съвети на колегите си в парламента, на които те да вярват, каза още министър Ангелов.

През лятото СРЗИ проверява на няколко пъти старата сграда на парламента и дори наложи глоби на депутати без маски. През новия парламентарен сезон повечето народни представители носят маски в пленарна зала, но има и такива, които ги свалят.

"На депутатите колкото и санкции да им налагаме, ако се делим на управляващи и опозиция, ефектът ще е същият", посочи още здравният министър.

По-рано депутатите от БСП Росен Миланов и Георги Свиленски са питали министъра дали сградата на Народното събрание и залата, в която заседават депутатите е закрито обществено място и дали за заседанията, които се провеждат от сряда до петък, важи заповедта му за носене на маски. Георги Свиленски коментира, че пленарната зала или там, където е ограничен достъпът на граждани в сградите на различните институции, не са обществени закрити места и затова може да не се носи маска. И по думите му здравният шеф разрешава депутатите да не използват предпазни маски на заседанията.

В разясненията на здравния министър до депутатите от левицата пише, че "Всички лица, които се намират в закрити обществени места (в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, или друго средство, покриващо носа и устата (в т. ч. кърпа, шал и др.)".

Според закона за здравето за първо нарушение глобата за физическо лице за неносене на маска в изброените закрити обществени места е от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв. За юридическо лице глобите са от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение - от 2000 до 5000 лв.

"Не се предвижда затягане на ограничителните мерки към настоящия момент", каза още министър Ангелов в отговор на въпрос дали ще бъдат налагани допълнителни мерки заради удължаването на извънредната обстановка до края на ноември.

Ангелов добави, че ежедневно поддържа контакт с министъра на образованието и с директора на СРЗИ и посочи, че в момента при случаите на заразени в училищата инфекцията е "внесена" отвън и заразяването не е станало на територията на училищата. Всички препоръки, които сме направили, трябва да се спазват, напомни той.