Парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика ще изиска от главния прокурор резултатите от проверката на ръководството на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Едва след като се запознае с резултатите, комисията ще подложи на гласуване предложението на БСП за предсрочно прекратяване на правоотношението на председателя Пламен Георгиев и заместника му Антон Славчев съответно като председател и зам.-председател на КПКОНПИ.

Членовете на парламентарната комисия от БСП не присъстваха на заседанието.

Народният представител от ГЕРБ Спас Гърневски заяви, че комисията периодично изслушва доклади за работата на КПКОНПИ. По думите му всички народни представители, включително и тези от БСП, винаги са се обединявали около това, че антикорупционната комисия работи добре и усилено.

"Съжалявам, че ги няма нашите колеги от БСП да потвърдят това", заяви Гърневски и посочи, че няма чадър в работата на КПКОНПИ, предаде "Фокус".

"Смятам, че няма да е справедливо и отговорно отстраняването от длъжност да бъде приложено към Пламен Георгиев и Антон Славчев. В този смисъл предлагам да се изчака проверката на съответните органи, те да ни запознаят с резултата и ако в него има достатъчно мотиви да се искат оставки на тези хора, аз ще съм първият, който ще ги гласува", каза още той.

Депутатът от "Воля" Симеон Найденов се присъедини към твърдението, че трябва да се изчакат резултатите от проверката.

Ихсан Халил от ДПС също заяви, че трябва да се види решението на прокуратурата.

От своя страна, председателят на комисията Борис Ячев от Обединени патриоти посочи, че е притеснителна формулировката на вносителите за "тежки нарушения".

"Няма как да се направи оценка дали е извършено нарушение и ако има такова, дали то се квалифицира като "тежко". Дори в самия закон няма дефиниция на този термин", заяви Ячев и подчерта, че комисията подхожда професионално и неутрално към подобни проблеми.

Преди дни Сотир Цацаров разпореди проверка на имотите на Пламен Георгиев за "невярно деклариране на обстоятелства във връзка с придобит от него и съпругата му недвижим имот - апартамент в София, както и твърдения за недоказаност на произхода на средствата за закупуването на този имот". Държавното обвинение изиска нотариалния акт за жилището и информация от съответната банка за кредитирането на покупко-продажбата.

Междувременно Столична община също започна проверка на луксозната тераса с барбекю на Георгиев, която се намира на покрива на луксозната сграда, в която има апартамент. Както се оказа, той я е декларирал като обща част от блока, но всъщност я ползва само неговото семейство.