Парламентът ще гласува днес предложените от премиера Бойко Борисов промени в състава на правителството. Четири министерски оставки и една допълнителна рокада обяви вчера той в отговор на исканията на протестиращите, който обаче те отхвърлиха.

Борисов остава премиер, а от кабинета си тръгват министрите на вътрешните работи, финансите, икономиката и туризма. Главният ковчежник на държавата Владислав Горанов ще бъде сменен с досегашния здравен министър Кирил Ананиев, който обаче винаги е работил в сферата на финансите. На негово място в здравното министерство влиза шефът на "Александровска болница" проф. Костадин Ангелов.

В стола на икономическия министър Емил Караниколов ще седне заместникът му Лъчезар Борисов, който водеше преговорите с "Фолксваген".

МВР напуска Младен Маринов, който ще бъзе заместен от директора на националната полиция комисар Христо Терзийски.

Министърът на туризма Николина Ангелкова също напуска кабинетат, а ресора поема досегашният вицепремиер Марияна Николова.

За да станат факт промените трябва да получат одобрението на Народното събрание. А двама от освободените министри ще могат да се върнат в парламента като депутати - Горанов и Ангелкова. Те все още не са заявили дали ще го направят. Ако това се случи, музикантът Калин Вельов, който влезе в парламента само преди дни, ще трябва да го напусне.