Депутатите приеха на първо четене правителственото предложение за допълнение в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

Целта, според вносителя, е значително да бъде намалена административната тежест за бизнеса и за гражданите, като се спести време и разходи по предоставянето на информация относно съдебния статус на физическите лица.

Промените ще засегнат 68 други закона, в които се съдържа изискването за представяне на свидетелство за съдимост.

Според ДПС решението е стъпка в правилната посока, но категорично недостатъчна.

Смешно е да правим цял проектозакон за отмяна на една мярка, обясни Йордан Цонев, цитиран от БТА. Затова от Движението предлагат да се изработи изцяло нов закон, в който държавата се задължава да поеме ангажимент да дава определен вид разрешителни за инвестиции, ако трябва с въвеждане на "мълчаливо съгласие".

Една от основните пречки пред икономическото развитие е административният натиск, посочи депутатът. Макроикономическият анализ на бюджета, който сте направили, изтъкна Цонев, сочи, че икономическият растеж у нас не се дължи на инвестиции, а трайният икономически растеж е този, който стъпва именно върху инвестиции, каквито няма главно заради големия административен натиск.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) уточни, че работата ще продължи и съветът към МС за административната реформа под председателството на вицепремиера Томислав Дончев ще внесе и други такива законопроекти.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки настоя задължително да бъде наложено правилото на "мълчаливо съгласие" и то навсякъде.

Данъчните закони у нас са добри, но не виждаме ръст на инвестициите заради корупцията и административния натиск, категоричен е той.

Престъпно ниски са нивата на сигурност, ниските доходи водят до демотивация на полицаи и служители, което на свой ред - до ширеща се престъпност и невъзможност да се живее в държавата, подчерта Марешки. Обратно на това, по думите му, виждаме престъпно високи нива на корупция, на т.нар. административен рекет.