Искаме оставката на зам.-социалния министър Султанка Петрова заради случилата се човешка трагедия с охранителя на новата сграда на Народното събрание. Някой трябва да понесе отговорност. Няма как да пренебрегнем конфликта на интереси - връзката между охранителната фирма и г-жа Петрова. Отговорност за назначенията в управляващата коалиция носи министър-председателят. Това каза пред БТВ народният представител от ПГ на „БСП за България” Иван Иванов.

25-годишният охранител Даниел Тасев бе издирван два дни от близките си, след като не се прибрал от нощна смяна в събота сутрин. Тялото му бе открито в шахта на строеж в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър Батенберг" № 1. Първоначалната версия на разследващите е за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на занятие.

Охранителната фирма, в която е работил младият мъж, е "Дефанс консулт" със собственик Филип Чипев, който сам се представи като "баща на внуците" на сегашния заместник-министър на труда и социалната политика Султанка Петрова. Съпругът на Петрова пък Петю Петров е негов пълномощник.

Обединените патриоти бяха казали, че ще се борят срещу „калинките” във властта, а тук имаме емблематичен случай. Това е представителна извадка за начина, по който се управлява държавата. Отговорността за това е на премиера, който определя заместниците на своите министри”, добави депутатът от БСП.

Иванов обясни, че случаят ще се гледа от Главна инспекция по труда, но тъй като Петрова е зам.-социален министър, не изключи да се повлияе на разследването.

„В една от най-охраняваните сгради в България – Народното събрание, охраната се извършва от представители на МВР и Национална служба охрана, кому е нужно да бъде наемана частна охранителна фирма, какво точно пази и поставят ли се под съмнение действията на МВР и НСО?”, попита народният представител.

Иван Иванов добави, че от „Обединени патриоти” трябва да изтеглят своя зам.-министър, за да не пада върху тях петно. По повод българското европредседателство, Иванов припомни, че оценката на БСП по отношение на техническата част е добра, но резултатът не е видим.

„Трите „К”, които г-жа Павлова заложи в началото, като символ на нашето председателство, а именно – консенсус, конкурентоспособност и кохезия, на практика, не се виждат. Кое е консенсусното в момента в ЕС? Българските превозвачи бяха ударени, за каква конкурентоспособност говорим? Нашите селскостопански производители ще продължат да търпят негативи от по-малкото средства”, даде примери Иванов.