Германският Бундестаг ще дебатира днес Глобалният пакт за миграцията на ООН. Инициативата за обсъждането е на дяснопопулистката "Алтернатива за Германия". За партията темата за бежанците е централна, както и бъдещето на Европейския съюз като обединение от национални държави. Тази логика включва и премахването на Шенген и общата европейска валута. Това каза пред БНТ Уве Шулц, депутат в Бундестага от "Алтернатива за Германия" и председател на Групата за приятелство с България, Румъния и Молдова.

"Алтернатива за Германия" има ясна позиция - ние искаме Европа на нациите, въз основа на "архитектите" Де Гол и Аденауер. За нас шенгенското споразумение е достойно за отмяна. И заради него имаме в Германия голям миграционен проблем. Това означава, че присъединяването ви към шенгенското пространство няма да бъде подкрепено от "Алтернатива за Германия". В Бундестага този въпрос все още не е поставян за обсъждане", заяви депутатът.

"Вие очаквате от мен искреност и аз съм искрен - Румъния и България имат специален проблем. Той се отнася до корупцията. Тези дни предмет на обсъждане в германските медии беше, че подкупни български служители са предоставяли паспорти на Европейския съюз и по този начин са улеснили достъпа до Европа. Съвсем ясно е, че вашата страна трябва да си подготви домашните", продължи Шулц.

И по отношение на другия приоритет, който има България - присъединяване към Еврозоната, позицията е същата - "Алтернатива за Германия" оценява общата европейска валута като средство за централизиране на Европейския съюз. Партията започна да черпи сили именно от гнева по време еврокризата от 2010-а. Въпреки желанието, Германия да напусне общността като последва примера на Великобритания, в "Алтернатива за Германия" вече се готвят за европейските избори.