"Далавера за 200 хиляди евро с цел провокация на българското общество". Така народният представител от ВМРО Александър Сиди определи билбордовете с еднополови двойки, които се появиха в няколко града на страната, а във Варна дори бяха свалени след масово недоволство.

 

"Някой в европейската комисия е дал 200 хиляди евро. Това е проектът за България - 200 хиляди евро. Така твърдят на техния сайт, че са спечелили проект за 200 000 евро, с който ще показват, че ето - видите ли, има проблеми в тази общност и че те трябва да бъдат решавани с билбордове, със срещи с организации, които така или иначе ги подкрепят", коментира депутатът пред bTV.

Миналата седмица от ВМРО заявиха, че това е "демонстрация на арогантност и гавра с вековната ценностна идентичност на българите". 

Сиди подчерта, че лично той нямал проблем с гей хората, но според него с кампанията се цели провокация на обществото точно преди християнските празници.

Според него проблемите на ЛГБТ общността трябва да бъдат решавани чрез диалог с политиците:

"Ако имат някакви проблеми - нека да седнем и да ги решим. Да видим къде са проблемите, какво предлагат те и какво би могло да се случи така че да бъдат узаконени тези права".

Един от билбордовете в Пловдив беше свален, след като неизвестни лица го заляха с боя, а след това го скъсаха с камъни. Според депутата подобен ефект е бил търсен.

"Утре ще кажат: "Ето - има агресия". Само че агресията не започва от хората, които са съборили и свалили билборда. Започва от тези, които го слагат сега с цел провокация, с никаква друга. Защото няма никаква друга причина да го направиш сега", посочи той.