Зам.-министърът на образованието Деница Сачева ще е новият министър на труда и социалната политика. Тя ще бъде предложена за одобрение на парламента във вторник, съобщи пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

Така министър-председателят отговори на въпрос дали ще удовлетвори искането на майките на деца с увреждания, Бисер Петков да бъде върнат на поста, след като в петък подаде оставка и тя бе приета.

"Аз се отнасям с уважение към майките на деца с увреждания, приемал съм ги, 150 милиона лева отпуснахме миналата година. Както аз обаче не им се меся с коя политическа формация или политически лидер си говорят, министрите са само мое право да ги назначавам. Дори и патриотите и всички знаят, че за да се назначи министър, трябва да се съгласят. Отговорността за правителството е моя, не тяхна. Така че с цялото си уважение към тях, много други организации се обадиха и пуснаха писма, че намират за правилно това нещо", допълни Борисов.

Той каза още, че е консултирал назначението на Сачева първо с Валери Симеонов.

"В петък бе поредното неразбирателство, защото в социалното министерство не са само хората с увреждания. Там са и пенсионерите и много уродливи явления, които се срещат. Там са ТЕЛК-ове, болнични, където контролът трябва да се направи. Самите хора в социалното министерство недоволстват", обясни премиерът.

Той каза още, че пет пъти е връщал оставката на Бисер Петков, но вече и министрите в МС не искат да работят с него.

"Даже в петък го извиках и му казах, че вече никой не иска да работи с него. А пък, ако толкова си го харесват майките, ако някога управляват, да си го сложат него за министър", категоричен бе Бойко Борисов.

Премиерът съобщи още, че утре областната управителка на Перник Ирена Соколова ще подаде оставка, а в сряда с решение на Министерски съвет ще бъде освободена от поста.

"Защото не може...имаше градове и области, които имаха по-тежък проблем с водата. Те си сложиха режим, харчиха разумно, режимът сега им падна. Подготвили сме, строим язовири, подменяме цялото водоснабдяване за стотици милиони...там (в Перник -бел.ред) заради пусти избори, те си мислеха, че...Напротив - ако те бяха казали, че водата свършва и ние като добри стопани трябва така и така да направим, можеше и да не загубят изборите. Затова и кметът си понесе своята оценка на изборите. Ние с Горанов сме се видял с кмета, говорили сме какво трябва да се направи, ако зимата продължава да е такава. Сушата е страхотна из цялата страна. На места язовирите ги няма", обясни Борисов.