Нищо от това, което е постигнато като права и възможности за хората с увреждания, няма да бъде ревизирано. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в парламента по повод отправеното към нея по-рано искане за оставката и готвения национален протест от майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" през март.

Министър Сачева припомни, че е възложена комплексна оценка на въздействието на този закон, която следва да бъде готова до юни месец и едва след като бъде готов анализът, ще стане ясно какво ще се случи със Закона за личната помощ.

Сачева опроверга твърденията на левицата, че законът не работи заради липсата на финансиране. Тя посочи, че в момента има 21 хиляди договора по този закон и съобщи, че почти 2000 договора до момента са прекратени по заявка от самите хора.

По думите й правителството е осигурило необходимите средства, но още при приемането на закона, е имало достатъчно обосновки за неговата финансова необезпеченост, тъй като всички искания биха стрували около 900 млн. лв. Министърът подчерта, че у нас има общо 674 хиляди хора с увреждания и 26 хиляди деца. По думите й законът за една част от тях е работещ, а други остават извън периметъра му.

Министър Сачева констатира, че в момента законодателството за социалните услуги е изключително фрагментирано. Пример в това отношение е услугата личен асистент, която веднъж може да се получи по Закона за личната помощ, след това по различни програми на общините и трети път през програмата за патронажна грижа.

Затова тя предложи създаването на единен Кодекс за социална закрила, който да обединява всички нормативи, с които се регламентира получаването на социални услуги по подобие на Кодекса на труда. Министърът декларира готовност за диалог и уточни, че откакто е поела поста на министър, такъв не е търсен от страна на майките на деца с увреждания.