Макар и с далеч по-скромна численост спрямо кръщаваните като въстания мащабни протести, и тази вечер недоволни от управлението за 79-и пореден път се събраха с искане за оставките на кабинета и на главния прокурор. Новият момент в стратегията на демонстрантите е, че след сградата на ДПС в София вчера, днес и Столичната община бе обстреляна с яйца.

Малко преди началото на демонстрацията от "Отровното трио" обвиниха министъра на вътрешните работи Христо Терзийски в лъжа за това, че пред парламента е казал, че по време на протеста на 2 септември не е имало нападнати журналисти.

Това заяви Велислав Минеков, като визира изслушването на министър Терзийски в парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност, когато той е определил действията на полицията като перфектна операция. Минеков припомни, че по време на изслушването в комисията от ръководството на МВР са отрекли да има нападнати и бити журналисти.

Освен това Велислав Минеков попита колко са били невинно пребитите по време на протестите на 2 септември. Колко са арестуваните, ранените, хоспитализираните, попита още той. Другите негови въпроси са и още колко са били задържаните и в последствие оправдани от съда. "До ден днешен нямаме отговор на тези въпроси".

Снимка: БТА

"Министърът на вътрешните работи излъга пред Народното събрание, както и пред всички български граждани", изтъкна адвокат Николай Хаджигенов. Той добави, че има достатъчно видеоматериал от 2 септември, на който се виждат как са бити и влачени граждани и журналисти.

Снимка: БТА

"Мирният граждански протест е регламентиран на две места - Конституцията на Република България и Европейската конвенция за защита правата на човека", каза още Николай Хаджигенов. Според него няма основания да се иска официално разрешение за провеждане на протестите. Той допълни, че постоянните повторяеми ремонти на обекти в София, които вече са били ремонтирани, олицетворяват управлението на ПП "ГЕРБ". Затова той призова, вместо да направят редовното вече шествие към Орлов мост, протестиращите да отидат към сградата на Столична община, "където да оставят следите си."

Половин час по-късно група от демонстранти се озоваха пред сградата на Общината и започнаха да я замерят с предварително подготвени яйца.

От сдружение "Боец" пък са създали организация недоволстващите да стигнат и до сградата на БНТ. Причината е, че там гост е здравният министър Костадин Ангелов. Целта е да му се зададат въпросите, които интересуват протестиращите.