Днес Демократическата партия в САЩ поема контрола на Камарата на представителите на американския Конгрес, съобщи "Гласът на Америка". Първите гласувания ще са с процедурен характер - регламент на работата на конгресмените, избор на нов председател и формиране на комисии. Предвидени са и два законопроекта, с които ще се уреди финансирането на тези правителствени институции, които прекратиха работа заради споровете с президента Доналд Тръмп за парите, необходими за стената на границата с Мексико.

Демократите победиха на частичните избори през миналата година с обещанието да се съсредоточат към проблемите на обикновените американци и сега първите им стъпки са важни за оценката им от избирателите. Очаква се Нанси Пелоси, избрана с листата на партията, да оглави мнозинството в Камарата на представителите.

Първата им работа ще е противопоставяне на Тръмп за стената по границата. "Президентът иска да похарчи напразно милиарди долари на данъкоплатците, за да построи средновековна стена, това е неприемливо", казва конгресменът Хаким Джефрис в интервю за "Асошиейтед прес".

Засега републиканците, които имат мнозинство в сената, не искат да разглеждат законопроекти ,приети без съгласието и участието на Доналд Тръмп. А той иска 5 милиарда долара за стената по границата и е решен да не отстъпва.