Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че училищата не са натоварени с допълнителни отговорности относно бомбените заплахи. 

"Няма основание да се смята, че директорите на училищата са натоварени с допълнителни отговорности. Същинският оглед се провежда от органите на МВР на място и те поемат и управляват процеса, носят риска. Този процес, така както е разписан, отнема отговорността на директорите и я придава на нашите сили", заяви Демерджиев и подчерта, че това е било записано и в предишния протокол.  

 Той коментира и случая със санкциониран за пристъпване на разпореждането директор. От ръководството на столичното 81-во училище "Виктор Юго" твърдят, че са получили устна заповед да евакуират всички около 1300 деца. Заради наказанието на директора днес синдикат "Образование" поиска оставката на Демерджиев.

"Доколкото знам, въпросната директорка е съпруга на представител на синдиката. Полицията издава устни разпореждания, когато поеме един процес. В конкретния случай обстоятелствата се изясняват. Ако се докаже твърдението на директорката, санкцията ще падне", коментира вътрешният министър. И допълни, че знае за още един случай на наказан директор.

Прокуратурата трябва да предостави информация пред обществеността за престъпната група, търгувала с влияние, коментира още служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод образуваното досъдебно производство за организирана престъпна група за търговия с влияние с цел дискредитиране на магистрати и полицейски служители.

Демерджиев допълни, че са взети мерки по отношение на полицейските служители, разговарял е с тях и е направено всичко необходимо. Това не е първи случай, в който полицейски служители изпадат в такава ситуация, добави министър Демерджиев.

Прокуратурата е водеща, тя образува досъдебното производство и е коректно тя да изнесе информацията, която прецени, свързана с него, посочи той.

По-рано днес от държавното обвинение съобщиха, че Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за организирана престъпна група с цел търговия с влияние, съобщиха от държавното обвинение.

По данни на разследващите групата е действала в периода от 2020 г. до 24.03.2023 г. Делото е образувано по отделени материали от друго досъдебно производство за престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност, пране на пари и данъчни престъпления, във връзка с което прокуратурата представи на пресконференция записи от разговори и снимки. 

Демерджиев съобщи, че МВР ще провери дейността на охранителното дружество на търговския център в Пловдив, където беше заснет клип с момче в неравностойно положение. 

МВР ще провери охраната на търговския център, "защото има изисквания към нея и искаме да сме сигурни, че тя действа адекватно и спазва нормативните изисквания за дейността на подобен род охранителни мероприятия, защото за мен, лично, е необяснимо как на едно такова оживено място охраната може да остави тези хора да заснемат подобен клип", допълни министър Демерджиев.

Работата на МВР по случая приключи, сега следва работата на прокуратурата, каза още той и изрази удовлетворение, че от прокуратурата са споделили виждането му, че участници във видеоклипа трябва да бъдат задържани. Знам, че има образувано досъдебно производство за хулиганство, допълни той.

На 5 април Районната прокуратура - Пловдив се самосезира по публикуван видеоклип в медиите и образува досъдебно производство за извършени хулигански действия спрямо момче със специални образователни потребности. Оттам посочват, че според излъчения материал това се е случило на публично място в търговски обект в града, а кадрите са били разпространени в социалните мрежи. На кадрите се вижда как момчето е вързано с каишка за врата и лази по пода в търговски обект.