Демби е един от свидетелите по делото срещу наркогрупата, ръководена от Златомир Иванов-Баретата. Според "24 часа" в деня на стрелбата срещу Златомир Иванов пред Съдебната палата той е подал сигнал в МВР за престъпни отношения между тежко ранения наркобос и подсъдимия по делото "Октопод" Алексей Петров.

На въпрос какви са отношенията между Алексей Петров и Баретата, Демби казва: "Колеги в бизнеса". В сигнала си до вътрешното министерство е посочил дата на тяхна среща, проведена в близките няколко години, когато двамата са били най-силни, "когато държаха всичко и властта беше в техните ръце". "Говоря за нещо, което мисля че всички виждат, но никой не обсъжда", добавя той.

По думите му Петров държи "100 процента от пазара". "Единствената игра на Алексей Петров е монополът. Той символизира истинската мафия, която, както знаете, значи свързаност на властта с организираната престъпност. Преди 3 г. още казах, че има държава в държавата", твърди Вучев.

Според него целта на Петров е да не стигне до обществото информацията за срастването на престъпността с държавата, в която имало замесени политици и "други неща, ставали с години". "Това е хомогенна криминална структура, за създаването й е трябвало време, то не става за един ден", коментира ДЕмби.

"Всъщност те не се карат, те направо се убиват. Вие знаете ли, ако Златан си отвори устата, какво ще стане? Ако той проговори, така както искаше да направи. Дано да оцелее, стискам палци, защото искам цялата истина да се разбере. Аз желая той да свидетелства. Тогава ще видите за каква държава в държавата става въпрос", допълва Демби.

Според Вучев Баретата може да говори за "най-високите етажи в организираната престъпност у нас. Може да даде информация за тежки криминални престъпления с големи финансови интереси. Например в хазартния бизнес премахва един голям човек и целият "кериз" остава в него. Алексей и Златан така действат от години. Асимилират бизнеси чрез физическо премахване", коментира Демби.

На въпрос: "Подавали сте многократни сигнали до МВР, прокуратура и други институции. Какво се случи след сигнала ви до президента през 2009 г.?", Демби отговаря: "След това обръщение към президенството ми се обади лице от ДАНС и ми уговори среща на "Макдоналдс" на околовръстното шосе. Тогава се опитаха да ме отвлекат, да ми затворят устата - един път завинаги". И добавя: "Представяте ли си за каква обвързаност ви говоря? Да не можеш да разчиташ на никаква подкрепа и защита от нито една институция, когато се опитваш да разкажеш за нечии престъпления".

Той разказва как, когато Баретата се предал на Алексей Петров като шеф на ДАНС, те всъщност пиели кафе. На въпрос защо сега е решил да говори, Демби заявява: "Защото изглежда, че някой иска да си изчисти и опашката, и ръцете. Положението е много напечено." В интервюто той отрича да е наркобос и твърди, че се издържа с работа и отглеждане на животни ("имам си кравички и кокошчици, имаме истинско прясно мляко от крава").

За писмото от Демби, постъпило в президенството, съобщи вчера до медиите предишният президент Георги Първанов. Дни след като Вучев подал сигнала, близък на Алексей служител на ДАНС и двама братя, разследвани и оправдани за похищения, опитали да отвлекат Демби от заведение на околовръстното шосе в София, разказал самият той на полицията. Заради новосъбраните данни има версия, че конфликт след разговора на Петров с Иванов и последвалият арест на Баретата през 2009 г. може да са свързани със сегашния атентат срещу Златомир Иванов.

Вътрешният министър Цветан Цветанов коментира днес, че предишният президент Георги Първанов не е обърнал никакво внимание на сигнала на Демби. "Ако го беше изпратил до службите, те щяха да го проверят и да се произнесат", обясни вътрешният министър. Министърът отказа да съобщи дали след стрелбата по Златко Баретата вече има заподозрени. Той посочи, че причината за случилото се най-вероятно са неуредени сметки от миналото, защото макар и под домашен арест Бератата е бил ограничен в извършването на престъпна дейност. Като вижда ситуацията в съдебната система, организираната престъпност си разчиства сметките, обобщи вътрешният министър.