С кворум от 143 народни представители започна пленарното заседание, на което ще се проведат дебатите по вота на недоверие на тема "Здравеопазване", внесен от БСП. В залата е почти цялото правителство - министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, вицепремиерът Екатерина Захариева, министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на културата Боил Банов и министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Премиерът Бойко Борисов обаче не присъства, тъй като е на работно посещение в Брюксел.

По този повод депутатът от левицата Георги Гьоков попита:

"Нормално ли е премиерът Борисов и ресорният вицепремиер Валери Симеонов да не присъстват в залата. От самото начало започвате да неглижирате този инструмент, какъвто е вота. Още повече, че гражданите очакват този, който ръководи държавата, да си каже тежката дума по темата за здравеопазването".

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ) отговори, че е разговаряла с премиера, докато той е в чужбина.

"Вярвам, че той духом е с нас", добави тя.

Мотивите за вота са разделени на три части: състоянието на здравеопазването, предложенията за реформа и алтернативата на БСП в сектора. Вотът бе внесен в деловодството на Народното събрание с подписите на всички 79 народни представители от ПГ на "БСП за България" на 15 октомври.

Снимка: БТА

"Искаме оставката на кабинета - за 10 години докараха здравеопазването дотам, че думите "достъпност" и "безплатност", се заменят с "връзки" и с "пари", заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

"БСП за България" искаме оставка на правителството на Бойко Борисов за погрома на здравеопазването в България. Вотът на недоверие е за последните две години от управлението, но Борисов управлява България в последните десет. За тези десет години той смени 9 министри, почти по министър на година и 8 управители на НЗОК. Резултатът днес е следният: парите за здравеопазване в този период се увеличават непрекъснато и достигат 9 млрд. лв. 4 млрд. лв., уважаеми българи, плащате от джоба си т.е. нарушено е вашето основно, гарантирано от Конституцията право за безплатно здравеопазване. Плащате за избор на екип, за медицински изделия, за консумативи над масата и под масата. В резултат на това управление здравеопазването вече не гарантира достъпност, както е по Конституцията - 80% от болниците са в три големи града. Една родилка трябва да пътува от Свищов до Велико Търново. Общинските болници фалират, те дължат около 500 млн. лв. Пред затваряне са болниците във Враца, Ловеч, Видин, Стара Загора, Чирпан, Нова Загора, Девин и други, но до тях и в дворовете на областните болници изникват печеливши частни структури", допълни Нинова.

Тя посочи, че БСП иска оставката на кабинета и заради лекарствената политика.

Колегата й Антон Кутев пък добави:

"Системата убива буквално. През последните 9 години тази система си има име и това е Бойко Борисов. Моето твърдо убеждение е, че това не е вот срещу министъра на здравеопазването. За 9 години управление на ГЕРБ, са се сменили 9 министри. Няма да е почтено да насочим вота срещу последния министър, за това вотът е срещу ГЕРБ. Няма как БСП да ви е виновно. Вече година и половина не се правят белодробни трансплантации, има 8 жертви, които са били в списъка. 8 жертви са повод за искане на оставка, а и за търсене на наказателна отговорност".

Снимка: БТА

Председателят на Здравната комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова обаче отвърна:

"За съжаление, с вота БСП отново направиха демонстрация на това как не се търси съгласие. Много е полезно да си припомняме една фраза, че трябва да се правят политики за здравеопазването, а не политика от здравеопазването. Тръгнахте по села и паланки да представяте своята програма с претенциозното заглавие "Визия за България", но явно не чухте хората. Те не очакват от нас непрекъснато да спорим и да се караме. Ние никога не сме отричали нашата политическа отговорност, но и вие трябва да поемете своята. Алтернативата на БСП за здравеопазването ми звучи като лозунг от добре забравеното старо време. От 2010 до 2019 година най-много разкрити лечебни заведения имаме в периода 2013-2014 година. Дадени са разрешения за дейност на 21 частни болници. Детската смъртност през 2017 година е с рекордно ниско ниво. В рамките на тази година имаме 13 % намаление на задлъжнялостта на болниците. За Спешната помощ осигурените финансови средства за 2015 г. са 140 млн. лв, за 2016 г. - 153 млн., а за 2017 г. - 162 млн.".

Снимка: БТА

Депутатът от ПГ на "Обединени патриоти" Павел Шопов също опонира на БСП:

"Омръзна ми да ме лъжат с големи комсомолски не сини честни очи. И мен, и цяла България""Стига с тези 10 години, в които управлява ГЕРБ - сметката е много проста, само преди 3 години управляваше правителството "Орешарски". В последните 29 години БСП има мнозинство в 5 от 11 Народни събрания, кой носи отговорността? БСП има 13 години управление самостоятелно и в коалиция".

"Ще подкрепим вота на недоверие не заради нереализираните модели, които тепърва ще се коментират, а заради безвремието в здравеопазването", заяви обаче зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ПГ на ДПС д-р Нигяр Джафер.

"Ще подкрепим този вот заради неслучилото се досега, заради неудържимия срив на доверие от страна на пациентите, на лекарите и медицинските специалисти. Когато има такъв срив на доверие, нещата са пагубни. Ще подкрепим този вот заради индикаторите, които ни поставят на най-непрестижните места. България има най-високата смъртност в ЕС", добави тя, като подчерта, че ще подкрепят вота и заради фалита на общинските болници.

По думите й днес България има еврокомисар по дигитализацията, но няма електронно здравеопазване.

Междувременно от "Воля" заявиха, че няма да участват в "безсмислени и безрезултатни вотове на недоверие".

"След малко ще отидем при хората, които истински се нуждаят от решения, а не от констатации", обяви депутатката от партията на Веселин Марешки - Кръстина Таскова.

За да е успешен един вот, за него трябва да са гласували повече от половината от всички народни представители - тоест 120. Дори с гласовете на ДПС обаче, БСП не могат да съберат достатъчно подкрепа. Затова се смята, че вотът е обречен.

Според правилника гласуването трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след приключване на дебатите по него.  При отхвърляне на вота на недоверие ново предложение на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

Това е третият вот на недоверие, иницииран от БСП, в рамките на 44-ото Народно събрание. Предходните два вота на тема "Корупция" и "Сигурност" не успяха да минат.