Искането за гласуване на недоверие към правителството бе внесено миналия петък от 76 депутати от левицата и ДПС. Вотът е "заради провала на политиката му в сферата на здравеопазването".

Основните мотиви, посочени в искането за вота, са финансовата дестабилизация на здравеопазването, нарушени конституционни права на гражданите, липса на дългосрочна стратегия, нормативен хаос, непоследователност в управленските решения и действия и неефективен контрол. Сред мотивите са и кадрови провали след политически назначения в здравеопазването, конфликт на интереси и обслужване на лични и корпоративни цели.

Фактът, че притиснат от обстоятелствата премиерът поиска оставката на министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова, не само не снема основателността на предложения вот на недоверие, а тъкмо обратното - подчертава неговата актуалност, посочват вносителите.

Вотът на недоверие към правителството изразява в много голяма степен общественото мнение, каза председателят на БСП Сергей Станишев. Според него една от целите на опозицията е да оказва натиск върху правителството за промени в политиката.

Нямаме илюзии, че вотът може да събори кабинета "Борисов" и не това е целта, заяви зам.-шефът на ДПС Лютви Местан. Ще сме доволни, ако в резултат на разискванията се стигне до коригиране на грешните политики в тази сфера, добави той.

Според съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев целта на вота е левицата да покаже на избирателите си, че все още е жива и съществува. В ГЕРБ не се притеснявали, защото са убедени в политиката, която правят.

От СДС и ДСБ посочиха, че няма да подкрепят вота, защото политически сили, които стоят в основата на днешното състояние на здравеопазването, нямат моралното право да искат оставката на правителството. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира, че няма да има храна за лешоядите отляво и отдясно, които очакват политически трупове. По думите му "Атака" е гарант, че няма да стане този срив и няма да помогнат "нито вотовете на недоверие, нито скритите удари с кинжал отдясно от Костов".

Министър-председателят Бойко Борисов не показа, че вотът го притеснява с нещо.  Според него, здравеопазването винаги е било тема на всеки първи вот.

Гласуването на проекта за решение за недоверие към правителството е не по-рано от 24 часа след разискванията. Проектът за решение е приет, когато за него са гласували повече от половината депутати - т.е. 121. При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет нов вот на същото основание не може да бъде искан в следващите 6 месеца.

Народните представители трябва да изберат и нов здравен министър. Предложението на правителството е д-р Стефан Константинов. Засега неговата кандидатура среща подкрепата само на ГЕРБ и „Атака”. Коалиция за България и ДПС са против кандидатурата, а от Синята коалиция заявиха, че ще гласуват „въздържал се”.