Дебатите по проекта на решение за гласуване недоверие на Министерския съвет с министър-председател Бойко Борисов заради провала в областта на здравеопазването се очаква да са в петък. Това предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица. Вотът на недоверие беше внесен от БСП в понеделник. Гласуването по правилник е не по-рано от 24 часа от приключване на разискванията.

Оптимистично погледнато опозицията ще влезе в зала. Дебатите ще бъдат в петък сутринта, защото по правилник нямаме право по-рано от три дена след внасянето да бъдат дебатите. След това в средата на другата седмица може би ще бъде гласуването, каза по БНТ председателят на НС Цвета Караянчева.

Тя коментира и думите на президента Радев, че това не е вот за сваляне на правителството, а е важно да има дебат по обществено значими теми.

Президентът казва "а", а не завършва до "я". Кое е национално значимата тема? Аз не мога да гадая. Той трябва да ги дефинира. Имаме много политики, които могат да се коментират, които могат да се дебатират, отбеляза председателят на парламента.

Тя заяви, че не знаят какво има предвид президентът с това национално обединение.

Във връзка с убийството в Русе Цвета Караянчева заяви, че "това, което се случи, е много неприятно меко казано. Виждате, че след като се намери убиецът, продължиха тези внушения и тази битка срещу институциите".

Тя изрази учудването си, че световните медии не са проверили информацията от различни източници. Караянчева беше категорична, че това е атака срещу ГЕРБ и управлението. Целта на хибридната война е да няма доверие в институциите, каза тя.

Институциите трябва да си говорят и не трябва да се допуска този тон, който президентът понякога си позволява. Нека да критикува, но нека с конкретика да атакува, препоръча председателят на Народното събрание.